Nieuws
Geplaatst op: 22-07-2021 om 12:58 uur
Laatst gewijzigd op: 27-07-2021 om 15:16 uur

Column: Sjansen met Janssen

Wat zijn we geschrokken. De afgelopen dagen ging het aantal meldingen van covid-19 steil omhoog. Alle records zijn gebroken. De versoepelingen waartoe is besloten, heeft ertoe geleid dat veel mensen dat als vrijbrief hebben gezien om helemaal los te gaan. Met als gevolg dat het virus – en vooral de besmettelijker deltavariant – vrij baan heeft gekregen.

Het overgrote deel van de besmettingen was te zien in de leeftijdsgroep onder de 30 jaar. Begrijpelijk ook wel dat jongeren zich beknot hebben gevoeld in hun vrijheid en dat het tot een ontlading is gekomen. Hopelijk gaan de nieuw ingestelde maatregelen helpen om beter zicht en grip te houden op het virus, want dat zijn we wel een beetje kwijtgeraakt.

Wat nu belangrijk is dat we zoveel als mogelijk mensen gevaccineerd krijgen. Reden hiervoor is dat er nog te veel mensen zijn die zich nog niet hebben laten inenten. En dat zijn niet alleen jongeren, maar ook nog mensen in een leeftijdsgroep waar het ziekteverloop niet altijd mild is en waar dus ook een risico op een ziekenhuisopname kan gaan optreden. GGD Kennemerland doet er alles aan om deze doelgroepen te bereiken. Het gaat vaak om mensen die de Nederlandse taal nog niet goed machtig zijn, onbekend zijn met wat wordt aangeboden, het maken van een afspraak een te grote drempel vinden of gewoon het niet willen. De kunst is om die laatste groep zo klein als mogelijk te houden.

Voor jongeren introduceren we deze week in Haarlem een bijzondere avond: Sjansen met Janssen. Doel is om enerzijds jongeren in staat te stellen elkaar onder coronaveilige omstandigheden te ontmoeten en anderzijds ter plekke zich te kunnen laten vaccineren met Jansen. Met dat vaccin is 1 prik voldoende. Kortom, we gaan niet bij de pakken neerzitten. Wij zijn al zover gekomen. Veel kwetsbare mensen zijn gevaccineerd en de druk op de zorg was weer teruggebracht tot aanvaardbare proporties. Een vierde golf? Dat laten we toch niet gebeuren? Laten we daarom swingend en sjansend er alles aan doen om ook de jeugd snel gevaccineerd te krijgen!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.