Nieuws
Geplaatst op: 03-07-2021 om 20:03 uur
Laatst gewijzigd op: 03-07-2021 om 20:05 uur

Reactie op publicatie Noordhollands Dagblad

Het bestuur van de GGD Kennemerland begrijpt dat inwoners zijn geschrokken van de publicatie in het Noordhollands Dagblad en vragen hebben over de wijze waarop het rapport van de GGD over het aantal gevallen van kanker in de regio Kennemerland tot stand is gekomen. Zeker, omdat er bij bewoners al geruime tijd veel terechte zorgen zijn – ook bij ons – over de toename van het aantal gevallen van kanker in onze regio.

In de vorig jaar gepubliceerde rapportage van GGD Kennemerland is in beeld gebracht hoeveel gevallen van kanker er in de regio Kennemerland voorkomen. Dit beeld is afgezet tegen de cijfers uit 2007 om vast te kunnen stellen of er inderdaad sprake is van een toename. Er is in beide rapportages niet gekeken naar de oorzaak van deze gevallen. Dit is dan ook de reden dat er bewust voor is gekozen om mogelijke veroorzakers van kanker niet specifiek bij naam in het rapport te noemen. Wij betreuren het dat dit in interne conceptversies wel het geval is geweest. Zeker, omdat er behoefte is aan duidelijkheid over de oorzaak van de geconstateerde toename van het aantal gevallen van kanker. In het rapport staan dan ook aanbevelingen aan gemeenten om daar nader onderzoek naar te doen.

Zorgvuldigheid staat voor GGD Kennemerland voorop. Bij het opstellen van rapporten wordt intern met regelmaat gediscussieerd over de betekenis van de gegevens en de duiding daarvan. Doel daarvan is te komen tot een rapport dat recht doet aan de feiten die op dat moment bekend zijn. Daarbij is alle ruimte voor ieders inbreng en visie.