Nieuws
Geplaatst op: 15-06-2021 om 16:36 uur
Laatst gewijzigd op: 17-06-2021 om 18:53 uur

Zomerse dagen in aantocht

De aankomende dagen wordt het warm weer met temperaturen boven de 25 graden. Voor veel mensen tijd om te genieten! Maar te veel hitte en blootstelling aan zonnestralen is niet gezond. Daarnaast is er op 16 en 17 juni kans op smog door ozon. Dat wil zeggen dat de luchtkwaliteit slechter is.

Hitte

Tijdens hoge temperaturen kan ons lichaam de warmte moeilijker kwijt. Je lichaam raakt dan oververhit en hierdoor kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Deze klachten zijn vervelend, maar kunnen ook erger worden en bijvoorbeeld leiden tot hitte uitputting of een hitteberoerte. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken, zwangeren en jonge kinderen. Neem maatregelen om overlast door hitte te beperken voor jezelf en de mensen in je omgeving. Denk er ook aan om jezelf te beschermen voor UV straling van de zon.

Lees hier meer over het herkennen van gezondheidseffecten door hitte en de maatregelen die je kunt nemen.

Smog

Door de zomerse temperaturen is er op 16 en 17 juni kans op smog door ozon. Dat betekent dat de luchtkwaliteit dan slecht is. Daarvoor waarschuwt het RIVM. Smog door ozon kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Mensen met astma kunnen daar meer last van hebben. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Heb je veel klachten? Overleg dan met je huisarts. Het kan beter voor je zijn om binnen te blijven en om rustig aan te doen. Dat geldt vooral in de namiddag en in de vroege avond, omdat de lucht dan het meest vervuild is.

Op vrijdag neemt de kans op ozon weer af en is naar verwachting de luchtkwaliteit weer beter. Lees hier meer over luchtvervuiling en smog.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het team Medische Milieukunde via 023-515 9500 of mmk@ggdkennemerland.nl