Nieuws
Geplaatst op: 02-06-2021 om 22:26 uur
Laatst gewijzigd op: 02-06-2021 om 23:05 uur

Komende leeftijdsgroepen geen Janssen-vaccin

Uit de meest recente cijfers blijkt dat Janssen een voldoende veilig en effectief vaccin is, maar voor de landelijke vaccinatiestrategie adviseert de Gezondheidsraad om het Janssen-vaccin anders in te zetten. Dit betekent dat de leeftijdsgroepen die nog aan de beurt komen vanaf nu alleen nog BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccins krijgen. Wel kan het in bepaalde gevallen volgens de Gezondheidsraad wel verstandig zijn om het Janssen-vaccin aan te bieden, omdat mensen met één prik van Janssen direct volledig gevaccineerd zijn.

Aangezien Janssen een voldoende veilig en effectief vaccin is, kunnen mensen die al gevaccineerd zijn met Janssen gerust zijn op die keuze. Mensen die binnenkort een afspraak hebben met Janssen, kunnen die afspraak op een verantwoorde manier laten doorgaan. 

Waarom deze beslissing?

Het Janssen vaccin is veilig, maar het beschermt minder goed dan een mRNA-vaccin (Pfizer/Moderna). De Gezondheidsraad geeft aan dat het beter is voor de vaccinatiegraad van Nederland wanneer jongere leeftijden met een mRNA-vaccin gevaccineerd worden. Daarom worden er geen nieuwe Janssen-afspraken meer gemaakt en mogen mensen met een bestaande afspraak kiezen voor een ander vaccin.

Ik ben geboren in 1967, 1968 of 1976 en kreeg een uitnodiging voor het Janssen-vaccin. Wat betekent dit voor mij? 

  • Heb je al een afspraak gemaakt en wil je wel graag met Janssen gevaccineerd worden? Dan gaat je afspraak gewoon door.
  • Heb je al een afspraak gemaakt maar wil je liever een ander vaccin? Dan kun je een nieuwe afspraak maken via het landelijke callcenter (telefoonnummer staat in de uitnodigingsbrief).
  • Had je de afspraak nog niet gemaakt? Dan kun je een afspraak maken voor een vaccinatie en krijg je een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna). 

Ik ben al geprikt met Janssen. Ben ik nu voldoende beschermd of moet ik nu nog een prik?

Nee, dat is niet mogelijk en ook niet nodig. Het Janssen-vaccin is een effectief vaccin dat al na 1 prik bescherming biedt. Bovendien is de toelating van vaccins gebaseerd op onderzoek van 1 merk vaccin. Als je twee prikken moet, moet de tweede prik dus van hetzelfde vaccin zijn.

Ik heb nog geen uitnodiging voor een coronavaccin. Gaat het nu langer duren voordat ik een vaccin krijg? 

Komende weken komen er relatief veel BioNTech/Pfizer-vaccins binnen en relatief weinig Janssen-vaccins, waardoor deze wijziging naar verwachting maar een klein effect heeft op de snelheid van het vaccineren.

Wat is dan het verschil tussen deze vaccins?

Alle vaccins beschermen tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames. Bij het Janssen-vaccin ontvang je slechts één prik. Bij Moderna en Pfizer ontvang je voor optimale bescherming twee prikken, tenzij je het afgelopen half jaar corona hebt gehad. De tweede volgt ongeveer 5 weken na de eerste, minimaal na 21 dagen. Voor meer informatie over de verschillende vaccins, kijk op www.coronavaccinatie.nl.

Heb je nog vragen?

Bel dan met 0800-1351 of lees het bericht van de GGD/GHOR.