Nieuws
Geplaatst op: 03-06-2021 om 18:59 uur
Laatst gewijzigd op: 07-06-2021 om 16:37 uur

COVID-vaccinatie in gele boekje op korte termijn met terugwerkende kracht mogelijk

Landelijk is bepaald dat iedereen die dat wil, de coronavaccinatie in het gele vaccinatieboekje kan laten registreren. Op korte termijn is het zelfs mogelijk om dit met terugwerkende kracht te doen. Dat betekent dat mensen die al gevaccineerd zijn, hun coronavaccinatie alsnog kunnen laten registreren in dit vaccinatieboekje.

Tot nu toe was de landelijke lijn dat de registratiekaart die je direct na je prik bij de GGD krijgt in het gele boekje bevestigd of bewaard kan worden en dat het wachten is op een officieel coronavaccinatiebewijs, dat nu in ontwikkeling is.

Omdat de GGD’en er verschillend mee omgaan en sommige mensen wel graag een bijschrijving willen, is GGD Kennemerland vorige week gestart met het toevoegen van de vaccinatie in het gele boekje. Nu is landelijk besloten deze lijn aan te passen. Iedereen die dat wil kan desgevraagd een bijschrijving krijgen in het gele boekje. Op korte termijn is het zelfs mogelijk om dit met terugwerkende kracht te doen. 

Heb je beide coronavaccinaties al ontvangen en wil je dit alsnog bijgeschreven hebben in je gele boekje?

Binnenkort is bijschrijving met terugwerkende kracht mogelijk. We gaan organiseren dat iedereen die al een coronavaccinatie heeft gehad en een bijschrijving in het gele boekje wil, dit kan krijgen. Hierover volgt zo snel mogelijk meer informatie. Belangrijk is in ieder geval dat je de registratiebrief meeneemt, die je direct na de prik van ons krijgt. Bewaar die brief dus goed. Houd ook onze website in de gaten.

Let op: het heeft geen zin om nu al naar een vaccinatielocatie te komen voor het bijschrijven van je eerdere coronavaccinatie. Zodra dit mogelijk is zullen wij hierover communiceren en aangeven waar je dit kunt laten doen. 

Wat is het gele boekje?

Het gele boekje is de bijnaam van het Internationaal Bewijs van Inenting (of Profylaxe) en bestaat al sinds 1983. Internationaal staat het gele boekje bekend als carte jaune, yellow card, gelbe Impfpass. Dit is een officieel vaccinatiebewijs van de World Health Organization (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is de reden dat RIVM het gele boekje heeft aangemerkt als document om je vaccinatie vrijwillig in te registreren.

Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen.

 

Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs

 
 Bijschrijven in het gele boekje is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld.

 Reizen tijdens de coronapandemie met het Digitaal Corona Certificaat

 Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

  • recent negatief getest is op corona, of;
  • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
  • hersteld is van een coronabesmetting.

Lees meer over het Digitaal Corona Certificaat op de website van de Rijksoverheid. 

 

Meer informatie over vaccineren: ggdkennemerland.nl/coronavaccin