Nieuws
Geplaatst op: 02-06-2021 om 09:04 uur
Laatst gewijzigd op: 02-06-2021 om 10:13 uur

Bedankt

We zijn op weg naar de finish van de eerste etappe van de bestrijding van het coronavirus. De komende zes weken wordt een laatste spurt gemaakt om iedereen die dat wil te voorzien van een eerste prik. Deze week worden er maar liefst 42.000 vaccins per week gezet. Naast Pfizer wordt ook geprikt met Moderna, Janssen en AstraZeneca.

Een goed moment om namens GGD Kennemerland iedereen te bedanken voor de medewerking waardoor we zover zijn gekomen als nu het geval is. Dank voor de samenwerking bij het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek bijvoorbeeld. Als het te druk was, hebben veel mensen zelf hun nauwe contacten geïnformeerd en zijn de adviezen over hoe men zich beter aan de maatregelen kan houden in zijn algemeenheid goed opgevolgd. Bij het testen hebben we begrip ervaren voor het feit dat in de 1e fase van de crisis nog niet voldoende lab-capaciteit beschikbaar was. Als test- en vaccinatielocaties door de weersomstandigheden plotseling gesloten moesten worden, werd dat zonder morren geaccepteerd.

Ook dank voor de degenen die kritisch zijn geweest en ons bestookt hebben met vragen of een klacht hebben neergelegd als zaken niet gingen zoals verwacht. Je hoopt natuurlijk dat iedereen opvolgt wat als beste wordt gezien, maar tegengeluid heeft ons wakker gehouden en ons aangezet om te blijven werken aan het verbeteren van de kwaliteit. Dank ook voor de opofferingen die zijn gedaan door de groepen die onevenredig door het virus zijn getroffen. Van jong tot oud, van ondernemers tot culturele instellingen en van sportscholen tot de detailhandel. Hoewel het nog niet voor iedereen eenvoudig was om zich te houden aan de maatregelen, kan toch worden gesteld dat de medewerking top is geweest.

Het bewijs is geleverd, samen kom je verder. En dus bij die laatste spurt, toch nog even de basisregels in acht nemen. Dan komen we als winnaar over de streep.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.