Nieuws
Geplaatst op: 26-05-2021 om 10:46 uur
Laatst gewijzigd op: 26-05-2021 om 11:15 uur

Verschillende vaccins

​Deze week start GGD Kennemerland naast Pfizer en AstraZeneca met het gebruiken van de vaccins Moderna en Janssen. Dat is goed nieuws: er komen steeds meer vaccins beschikbaar en dat betekent dat we per dag meer inwoners uit de regio kunnen vaccineren. Waar tijdens de start van de vaccinatiecampagne in januari zo’n 2000 prikken per week werden gezet, zijn dat er inmiddels 33.000 per week.

Wij zijn in onze regio gelukkig op tijd gestart met het neerleggen van een infrastructuur die berust is op grote hoeveelheden vaccins. We zijn er dan ook klaar voor om deze grote hoeveelheden te verwerken. De komende weken zal het aantal vaccins dat wordt geleverd verder oplopen en ook die zullen wij – zeven dagen per week – wegprikken om zo bij te dragen aan de bestrijding van de pandemie. Al brengt de introductie van nieuwe vaccins wel de nodige (logistieke) uitdagingen met zich mee.

Op een aantal locaties in onze regio worden straks verschillende vaccins toegediend. Het ministerie van VWS bepaalt welk vaccin voor welke doelgroep wordt gebruikt. Moderna en Pfizer zijn geschikt voor dezelfde vaccinatiedoelgroepen. Op locaties waar Moderna wordt gebruikt, krijgt iedereen in principe Moderna voor zo ver dat beschikbaar is. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met Pfizer, krijgt men dat ook als tweede vaccin. De vaccins zijn gebaseerd op dezelfde technologie. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft ze ook op dezelfde manier beoordeeld. Deze vaccins zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus.

Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden. Ik wil u dan ook vragen om op onze locaties niet in discussie te gaan met het personeel over welk vaccin u krijgt. Beide vaccins zijn goedgekeurd en helpen mee aan een collectieve bescherming tegen het virus. Achter de schermen zorgen wij ervoor dat alles logistiek goed geregeld is met de verschillende vaccins. U hoeft zelf alleen maar de prik komen te halen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.

Meer over vaccineren: ggdkennemerland.nl/coronavaccin