Nieuws
Geplaatst op: 19-05-2021 om 13:23 uur
Laatst gewijzigd op: 19-05-2021 om 14:00 uur

Knuffelen

U kent ongetwijfeld in uw omgeving één of meerdere mensen die een eerste prik tegen het coronavirus gehad hebben. Zelf kreeg ik die onlangs van mijn huisarts. Inmiddels hebben circa 7 miljoen mensen een vaccin toegediend gekregen. De komende weken zien we het aantal beschikbare vaccins stijgen en zal dit aantal sterk oplopen. Toch is het belangrijk om ons te realiseren dat we er – ook met het toegenomen aantal gevaccineerde mensen – nog niet zijn.

Nu de beperkende maatregelen mondjesmaat worden opgeheven en steeds meer mensen gevaccineerd zijn, wanen we ons steeds meer beschermd tegen en vrij van het virus dat ons al zo lang in zijn greep houdt. Wat is het niet fijn om een dierbare weer eens te kunnen knuffelen. Wanneer één van de twee of beide gevaccineerd zijn, zou dat toch moeten kunnen, zou je denken.

De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is klein, maar niet nul. Na de eerste vaccinatie kan je nog corona krijgen, omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden nog weer kleiner, omdat je beter beschermd bent. Op dit moment gaat het virus nog steeds rond en we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Lekker overzichtelijk. We houden ons gewoon allemaal aan de basisregels.

Ik begrijp heel goed dat de drang om elkaar te knuffelen nu groter is dan ooit. In een samenleving waarin we nog altijd beperkt zijn in onze vrijheden, zorgt een knuffel met een dierbare voor een stukje emotionele afsluiting van deze crisis. In bepaalde gesloten groepen, bijvoorbeeld verpleeghuizen waar bewoners en personeel twee keer gevaccineerd zijn, is er inmiddels weer ruimte voor nauwer contact. Maar wij moeten nog even geduld hebben. Over een paar maanden is die ruimte er wellicht wel, maar laten we nu niet het risico nemen om het virus al knuffelend alsnog massaal te verspreiden. Nog even volhouden dus!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.