Nieuws
Geplaatst op: 04-05-2021 om 13:29 uur
Laatst gewijzigd op: 04-05-2021 om 14:03 uur

Een gezonde samenleving

Zoals ik eerder al aangaf, heeft het coronavirus ons leven erg veranderd. We zijn gekluisterd aan huis, worden geïsoleerd van vrienden en familie en kunnen niet even naar de sportschool zoals normaal. Om toch wat afleiding te hebben en in beweging te zijn, gaan we de duinen in of wandelen we op het strand. In onze regio zijn er gelukkig meerdere fantastische wandelroutes te vinden, zoals bijvoorbeeld het stuk bij de Kennemerduinen. Die extra waardering voor de natuur is een positief punt aan deze crisis.

lopen sportschoenen trapEn zo zien we nog veel meer moois, maar ook veel zaken die tot nadenken stemmen. Zo zie ik veel ouders achter de kinderwagen lopen die aan het bellen zijn. Verbonden met de wereld, maar niet met het eigen kind. En dat terwijl hechting en meer in het bijzonder het ontbreken daarvan, later tot grote problemen kan leiden. Ook zie je nu steeds meer mensen – jong en oud – die opzichtig te zwaar zijn. De bevestiging dat we in de afgelopen periode gemiddeld vijf kilo zouden zijn aangekomen.

Een groot risico voor het opdoen van diabetes en andere lichamelijke problemen. Het coronavirus legt bloot dat er veel gezondheidsvraagstukken liggen. Deze vraagstukken moeten we niet willen negeren. Willen we ons – ook naar de toekomst toe – goed beschermen en gezondheidsverschillen wegnemen, dan hoort daar ook een gezonde leefstijl bij. Dat betekent stoppen met roken, gezonde voeding en meer bewegen. En ja, het is bijzonder helpend als je leefomgeving een gezonde leefstijl stimuleert en gemakkelijk maakt. Dus als je werk hebt, jezelf blijft ontwikkelen en in een veilige omgeving woont.

Gezondheid is niet alleen het voorkomen van ziek worden, maar staat en valt bij hoe we leven, hoe we wonen en of er sprake is van sociale cohesie. En aangezien het niet uit te sluiten valt dat het nu aanwezige virus zich blijft muteren of dat er nog andere bedreigingen volgen voor de volksgezondheid, moeten we met elkaar blijven werken aan een veilige en gezonde samenleving. Laten we dat plan als regio met zijn allen omarmen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.