Nieuws
Geplaatst op: 02-04-2021 om 17:05 uur
Laatst gewijzigd op: 07-04-2021 om 11:42 uur

Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd voor mensen jonger dan 60 jaar

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vrijdag 2 april besloten te pauzeren met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Deze pauze duurt tot en met woensdag 7 april.

Directe aanleiding voor het besluit zijn meldingen over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, waar bijwerkingscentrum Lareb vandaag over rapporteert. Het gaat om vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Dit besluit betekent dat GGD Kennemerland vandaag, vrijdag 2 april, per direct zal pauzeren met het gebruik van AstraZeneca voor mensen die in of na 1961 zijn geboren. Deze voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer.

De GGD’en gebruiken AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. In de regio Kennemerland stonden tot en met komende woensdag alleen op de vaccinatielocatie in Haarlem vaccinatieafspraken gepland voor medewerkers jonger dan 60. Deze medewerkers worden per sms afgezegd en worden gebeld. Het zal voor deze groep medewerkers tot nader bericht niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. In afwachting van nadere berichtgeving van het ministerie van VWS hopen wij u zo snel mogelijk te kunnen informeren.