Nieuws
Geplaatst op: 07-04-2021 om 11:18 uur
Laatst gewijzigd op: 07-04-2021 om 11:45 uur

Pop-up vaccineren

Vorige week maandag was ik in Zandvoort waar de regio Kennemerland een primeur had. Als eerste regio in Nederland hebben wij daar een pop-up vaccinatie unit geopend. De pop-up units staan minimaal één dag op een locatie en maximaal tien weken. In Zandvoort is gekozen voor de maximale termijn. De opening sluit aan op eerdere initiatieven van GGD Kennemerland. Zo waren we eerder al de eerste regio met een mobiele testfaciliteit.

In de pop-up vaccinatielocatie is ruimte voor 78 cliënten per dag. GGD Kennemerland heeft gekozen voor een periode van tien weken omdat ouderen in Zandvoort met Pfizer gevaccineerd worden en zo de eerste en tweede prik op dezelfde locatie kunnen krijgen. Het gaat dus om een beperkte groep inwoners die zich dankzij deze faciliteit dichtbij huis kunnen laten vaccineren. Ruim 2500 inwoners uit de buurt krijgen hierdoor de kans om gemakkelijk hun eerste en tweede prik te halen.

Dit aantal voelt misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar moet dan ook vooral gezien worden als een stukje service richting een gemeente met een decentrale ligging. Om echt een slag te maken in het aantal gevaccineerde inwoners, zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Dat zijn er nu nog niet veel, maar gelukkig zien we de aantallen de komende weken aanzienlijk stijgen. En met een inmiddels uitgebreid netwerk van locaties, is GGD Kennemerland daarop voorbereid.

In de bestrijding van het coronavirus in Nederland voert vaccineren dan ook nog niet de boventoon. Momenteel testen we in onze regio nog altijd meer dan twee keer zoveel inwoners dan dat we ze vaccineren. Die hoge testbereidheid is belangrijk en ik ben blij om te zien dat u de weg naar onze testfaciliteiten weet te vinden. Dat geeft aan dat we als regio doorzetten en klaar zijn voor het laatste stuk van deze marathon. Dit besef is de komende weken van essentieel belang. Als we ons nu aan de maatregelen houden, laten testen wanneer dit moet en maximaal gebruik maken van de beschikbare vaccins, gaan we snel weer de goede kant op.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.