Nieuws
Geplaatst op: 20-04-2021 om 14:26 uur
Laatst gewijzigd op: 20-04-2021 om 14:28 uur

Overgebleven vaccin

De afgelopen weken is er veel nieuws over de verschillende vaccins, mogelijke zeldzame bijwerkingen en de gevolgen daarvan voor het vaccinatiebeleid. Zo is op 8 april een besluit genomen door de minister op basis van bevindingen EMA en advies Gezondheidsraad, om te stoppen met het prikken met Astra Zeneca bij mensen onder de 60 jaar. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het aantal prikken dat wij als GGD Kennemerland per dag kunnen zetten en de manier waarop de verschillende locaties ingericht worden.

De GGD’en gebruikten het vaccin AstraZeneca voor het vaccineren van zorgmedewerkers. Met het besluit dat nu genomen is, is GGD Kennemerland het vaccineren van de zorgmedewerkers van 60 jaar en ouder (geboren tussen 1956 en 1960) gaan hervatten. Het gaat om een kleine groep mensen, waardoor wij ook logistieke keuzes moeten maken. Voor betekent dit dat wij AstraZeneca nog maar op één van de zes locaties gebruiken om te vaccineren.

Dit doen wij om ervoor te zorgen dat er aan het einde van de dag geen vaccins overblijven. Wanneer er op één locatie vijf afspraken ingepland kunnen worden, maar er gaan twaalf vaccins uit een flacon, dan kunnen we met de overgebleven zeven niet de juiste doelgroep vaccineren. In het geval dat er onoverkomelijk wel vaccins overblijven, worden deze weg geprikt bij zorgmedewerkers. De GGD heeft hierover met de verpleeg- en verzorgingstehuizen goede afspraken gemaakt.

Het heeft op dit moment, hoe vervelend dan ook, geen zin om naar een vaccinatielocatie te komen in de hoop dat u een overgebleven vaccin kunt ontvangen. Ook heeft het geen zin om hierover te bellen met ons klantcontactcentrum. Als GGD Kennemerland prikken we alle beschikbare vaccins weg. Wanneer er wijzigingen worden aangebracht in het beleid, zullen wij u daar uiteraard van op de hoogte brengen. Maar nu vraag ik u geduld te hebben, ook als de vaccinatiebereidheid voor een bepaald vaccin nu lager lijkt te zijn, betekent dit niet dat wij aan het einde van de dag vaccins over hebben om te verdelen. Hoe graag we dat ook zouden willen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.