Nieuws
Geplaatst op: 28-04-2021 om 15:06 uur
Laatst gewijzigd op: 28-04-2021 om 15:16 uur

Een kleine moeite

Kunt u zich nog het gevoel voor de geest halen toen het eerder dit jaar begon te vriezen en we de schaatsen eindelijk weer uit het vet konden halen? Dat je ’s ochtends vroeg voorzichtig één voet op het ijs zet om te controleren of het dik genoeg is om je schaatsen onder te kunnen binden en weg te rijden kant? Een vergelijkbaar gevoel heb ik bij het besluit van het kabinet om de maatregelen te versoepelen en om plannen te smeden om evenementen zoals sportwedstrijden en festivals weer doorgang te laten krijgen.

Dit alles met de bedoeling om mensen weer hun vrijheid terug te geven en om de samenleving weer open te stellen. Nu een deel van de kwetsbare burgers gevaccineerd zijn en groepen die een grote kans hebben om in het ziekenhuis te belanden binnenkort ook een vaccin krijgen, is het volgens het kabinet verantwoord om tot deze stap over te gaan. De prognoses wijzen uit dat het de goede kant op gaat.

Maar in de ziekenhuizen liggen nog steeds veel mensen met covid-19. Het personeel loopt er op zijn tandvlees en veel zorg is afgezegd of wordt uitgesteld, met alle risico’s van dien. Met de versoepelingen nu gaan we dan ook scherp op de wind varen. En dat kan alleen als we ons juist nu aan de basisregels houden. Dat betekent anderhalve meter afstand, geen handen schudden, beperkt bezoek ontvangen en zoveel mogelijk thuiswerken.

Zeker nu er versoepeld wordt en we onze vrijheid langzamerhand terugkrijgen, is het belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Want daar zit hem nu net de crux. Ons naleefgedrag lijkt steeds meer in de benen gezakt te zijn. Ik zie veel mensen zonder mondkapje, veel auto’s op de weg, mensen te dicht op elkaar en meer. Door ons nu te houden aan de maatregelen helpt u niet alleen uzelf, maar ook de zorg die nog steeds onder zware druk staat en de ondernemers die graag weer willen ondernemen. Een win-win situatie voor iedereen! Laten we daar met elkaar voor gaan. Een kleine moeite, maar we kunnen ermee vooruit.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.