Nieuws
Geplaatst op: 30-03-2021 om 10:14 uur
Laatst gewijzigd op: 30-03-2021 om 10:14 uur

Leerlingen in Kennemerland bekommeren zich om hun omgeving

Veel scholieren in Kennemerland bekommeren zich om hun dierbaren en willen besmettingen met het coronavirus voorkomen. Bijna driekwart is bang om hun omgeving te besmetten. Dit en meer blijkt uit de Coronapeiling Jeugd 2021, een onderzoek van GGD Kennemerland naar gezondheid, welzijn en leefstijl en de gevolgen van de coronacrisis bij leerlingen in het voortgezet onderwijs (klas één t/m zes).

In januari-februari 2021 hebben bijna 2.000 leerlingen van VO-scholen in Kennemerland hiervoor thuis een digitale vragenlijst ingevuld, die zij via school hebben ontvangen. De resultaten van de Coronapeiling Jeugd vormen een aanvulling op eerdere onderzoeken van de GGD over de jeugd.

Ze zijn daarmee één van de informatiebronnen voor het gezondheidsbeleid in de gemeenten van GGD-regio Kennemerland. Gemeenten en GGD gaan samen bespreken welke uitkomsten nadere aandacht nodig hebben en/of zich lenen voor een preventieve aanpak. Eerder deze maand lanceerde GGD Kennemerland al een campagne om mentale gezondheid onder inwoners, waaronder ook jongeren, bespreekbaar te maken.

Angst om anderen te besmetten

Driekwart van de respondenten vindt het belangrijk dat jongeren zich aan de maatregelen houden. 72% is bang anderen te besmetten met het coronavirus, 17% is daar zelfs heel erg bang voor. 60% is bang dat familie of vrienden (opnieuw) ziek worden door het coronavirus. Veel minder leerlingen (18%) zijn bang om zelf (opnieuw) ziek te worden.

Verdubbeling van eenzaamheid en online gepest worden in vergelijking met najaar 2019

Waar mogelijk zijn de resultaten van tweede en vierde klassers in deze Coronapeiling gelegd naast de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 (deze betrof alleen klas twee en vier). Het percentage leerlingen dat risico loopt op eenzaamheid is voor tweede en vierde klassers nu 30%, en daarmee ruim twee keer zo hoog dan in 2019 (14%). Ook bij online gepest worden is er een verdubbeling: 11% van de tweede en vierde klassers is gepest via internet in de afgelopen drie maanden, in 2019 was dat 5%.

Mentale impact van coronacrisis groter bij oudere scholieren

Aan de scholieren is ook rechtstreeks gevraagd naar de veranderingen in hun leven door de coronacrisis: 38% geeft aan meer stress te hebben, 22% voelt zich vaker depressief en 16% voelt zich banger dan vóór de coronacrisis. Bij oudere scholieren heeft de coronacrisis meer mentale impact dan bij jongere scholieren: van de leerlingen uit klas vijf en zes geeft 57% aan meer stress te hebben, 37% voelt zich vaker depressief en 25% voelt zich banger dan vóór de coronacrisis, terwijl bij leerlingen uit klas één en twee dit respectievelijk 30%, 15% en 11% is. Daarnaast zeggen oudere leerlingen vaker dat ze door digitale lessen achter lopen met schoolwerk en de leerstof minder goed begrijpen dan jongere leerlingen.

Meer informatie over het onderzoek

De rapportages van de Coronapeiling Jeugd zijn te vinden in de Gezondheidsatlas van GGD Kennemerland op www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.