Nieuws
Geplaatst op: 04-01-2021 om 14:19 uur
Laatst gewijzigd op: 04-01-2021 om 14:56 uur

Hoop op bescherming

Tijdens een jaarwisseling waarin de lucht boven onze regio donker bleef, glinsterde er gelukkig ook eindelijk weer een sprankje hoop. Op dit moment wordt de eerste fase van de vaccinatiecampagne voorbereid en mogen we langzaam denken aan een bescherming tegen het virus dat ons dit jaar in zijn greep hield. Om te beginnen voor zorgmedewerkers en kwetsbaren. In een tijd waarin een nieuwe versie van het virus nog sneller om zich heen grijpt, kijken we met nog meer belang naar deze bescherming.

Het gegeven dat we nog maar over een beperkte hoeveelheid vaccins beschikken, maakt het nodig om te prioriteren. De GGD is in de eerste fase al gevraagd om bij te springen en te ondersteunen bij het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingstehuizen. Dat doen wij uiteraard van harte. Op 4 januari gaan de eerste uitnodigingen eruit en op 18 januari wordt gestart met de eerste groep. 

Het is nog onduidelijk welke groepen hierna in welke volgorde aan de beurt komen en dat zal op basis van de aantallen beschikbare vaccins nog kunnen veranderen. Als GGD Kennemerland zijn wij in ieder geval gevraagd het traject voor 18- tot 60-jarigen zonder medische indicatie op ons te nemen. Voor de overige groepen staan we klaar wanneer het nodig blijkt. Meer duidelijkheid zal op korte termijn volgen vanuit het ministerie. 

Ondertussen blijven wij als GGD Kennemerland doen wat we de afgelopen maanden ook deden: testen, testen, testen. Dat kan nog steeds in Haarlem, Vijfhuizen en bij Schiphol. Om de nieuwe variant van het virus tegen te gaan, is ook besloten dat elke reiziger uit een hoog risicoland een negatieve testuitslag moet overleggen. Wij controleren of vervoersmaatschappijen zich aan de regels houden.
Binnenkort ligt 2020 achter ons en kijken we terug op een periode waarin het coronavirus ons leven is gaan beheersen. Het valt zwaar om te beseffen dat er nog een lange weg te gaan is, maar het sprankje hoop zal in 2021 alleen maar groter worden.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.