Nieuws
Geplaatst op: 12-08-2020 om 19:59 uur
Laatst gewijzigd op: 27-08-2020 om 16:58 uur

Corona teststraat op luchthaven Schiphol in gebruik

Reizigers uit gebieden in de wereld waar veel besmettingen met het coronavirus voorkomt, en die via Schiphol in Nederland komen, kunnen zich op vrijwillige basis laten testen op het coronavirus. Dat kan gratis in de teststraat Schiphol tussen aankomsthal 3 en 4.

De teststraat is opgezet als een onderdeel van een onderzoek waarbij mensen zonder klachten getest kunnen worden. Per dag kunnen momenteel 1.000 mensen worden getest. Bekeken wordt hoe de testcapaciteit verder kan worden uitgebreid. De teststraat is open van 06:00 tot 18:00 uur. Gekeken wordt naar mogelijkheden om de openingstijden te verruimen. Voor meer informatie kunnen reizigers bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351 of kijken op www.rijksoverheid.nl.

Waarom alleen geselecteerde vluchten
Vooralsnog kunnen alleen reizigers van geselecteerde vluchten gebruik maken van de teststraat. Zij worden door GGD-medewerkers opgevangen en gewezen op de teststraat. De selectie is nodig omdat de testcapaciteit op Schiphol op dit moment onvoldoende is om alle 5.000 reizigers die dagelijks uit rode en oranje gebieden aankomen te kunnen testen. Door alleen reizigers van geselecteerde vluchten te laten testen worden lange wachtrijen voorkomen. Wachtrijen zijn niet alleen vervelend voor de reiziger. Maar ook in en rond de teststraat geldt de 1,5 meter en moet rekening worden gehouden met de veiligheid en gezondheid van iedereen. In de teststraat kan men zich registeren en de test ondergaan. De uitslag van de test ontvangt de reiziger binnen 48 uur. Als iemand positief test, dan wordt het bron- en contactonderzoek uitgevoerd door de GGD van de regio waar de persoon woont of verblijft.

Reizigers uit een risicogebied met een vlucht die niet is geselecteerd maar zich wel willen laten testen kunnen zich melden bij de GGD-medewerkers bij de teststraat. Zij kunnen je meer informatie geven over de mogelijkheid om je te laten testen. 

Asymptomatisch testen
De teststraat is opgezet als een onderdeel van een onderzoek waarbij mensen zonder klachten getest kunnen worden. Hier ligt een kans om nader onderzoek te doen naar de effectiviteit van asymptomatisch testen, omdat deze reizigers –in principe- geen klachten hebben. Het RIVM is daarom nauw betrokken bij deze teststraat. Verschil tussen de teststraat op Schiphol en de teststraten in de rest van Nederland is dat op Schiphol ook reizigers zonder klachten worden getest en in ‘reguliere’ teststraten alleen mensen met (milde) klachten worden getest.

Thuisquarantaine
Aangezien testen van mensen zonder klachten een momentopname is, moet men ook na een negatieve testuitslag nog wel in thuisquarantaine. Testen vervangt de 10 dagen thuisquarantaine dus niet. Het is een aanvulling om mensen met een besmetting snel op te sporen en inzicht te krijgen in hoeveel reizigers zonder klachten toch positief testen op het coronavirus. De teststraat op Schiphol is een extra taak die GGD Kennemerland uitvoert, in opdracht van de minister van VWS. De GGD werkt daarbij samen met Schiphol en GGD GHOR Nederland, en wordt daarbij ondersteund door een consortium van medische laboratoria, het ministerie van Defensie en het Rode Kruis. Defensie zet hiervoor negen landmachtmilitairen in, die afkomstig zijn van 11 Luchtmobiele Brigade.