Nieuws
Geplaatst op: 03-07-2020 om 09:20 uur
Laatst gewijzigd op: 01-12-2020 om 10:10 uur

Op vakantie in corona-tijd

Ga je op vakantie in het buitenland of blijf je in Nederland. En waar kan je ‘veilig’ naar toe? Nu de regels versoepelen kunnen we ook weer op vakantie over de grens. Weet je nog niet wat je gaat doen? Hierbij een aantal vragen en antwoorden om je te helpen bij je afweging.

Met welk vervoermiddel kan ik het beste op vakantie; auto, fiets, trein, camper, vliegtuig, boot? 
Voor alle wijzen van transport geldt; bij minder (nieuwe) contacten, een grotere afstand tot elkaar en bij reizen in de buitenlucht is er een lager risico 

Stel ik kies ervoor op vakantie te gaan naar het buitenland per vliegtuig. Hoeveel risico loop je dan. 
Het is op dit moment niet bekend hoe groot het risico is op een corona-infectie in het vliegtuig. Wel kun je het risico tijdens de reis zo laag mogelijk houden door de algemene hygiëne- en veiligheidsvoorschriften goed op te volgen. De komende tijd gaan we meer over de risico’s leren door middel van de ‘Air Contact Tracing’. Als een persoon met een corona-infectie in de besmettelijke periode in het vliegtuig heeft gezeten, worden passagiers t/m 2 stoelen (in alle richtingen) van de corona-patiënt geïnformeerd en gaan zij 2 weken in quarantaine. Bij ontstaan van klachten worden zij getest. Dit geldt ook voor eventuele bemanningsleden die nauw contact met de betreffende reiziger hebben gehad.   

Naar welke landen kan ik reizen? 
Wij volgen de adviezen van de overheid. Sinds 16 juni kun je weer op vakantie naar veel landen binnen de Europese Unie (EU). Het reisadvies voor deze landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).
Zie ook: https://www.nederlandwereldwijd.nl/

Welke landen moet ik qua gezondheidsrisico's absoluut niet bezoeken?
Dit is aan verandering onderhevig, kijk voor informatie op de websites van:

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen als ik op vakantie ga? 

  • Neem voldoende mondkapjes mee
  • Volg de hygiëne en afstandsadviezen op
  • Overleg met je arts of specialist als je onder behandeling bent
  • Neem voldoende medicatie mee, voor het geval het land in Lock down gaat en de terugreis wordt vertraagd.
  • Raadpleeg de reisverzekeringsvoorwaarden en zoek op wat te doen bij ziekte
  • Raadpleeg de websites genoemd bij vraag 4 voor de actuele situatie in het land van bestemming. Hier kun je ook vinden of er een zogenaamde Non-COVID verklaring nodig is voor de reis

Let op! De teststraat van de GGD levert geen non-Covid-verklaring voor reizen. Wanneer je deze nodig hebt kun je terecht bij een travel clinic. Neem contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij als je vragen hebt.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan

Beeld vakantie rij campers

Beeld: Rijksoverheid.