Nieuws
Geplaatst op: 24-06-2020 om 15:15 uur
Laatst gewijzigd op: 24-06-2020 om 17:26 uur

Komende dagen erg warm in Kennemerland, voorkom klachten door hitte

Het Nationaal Hitteplan is vanaf woensdag 24 juni actief in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. In Kennemerland is het hitteplan nog niet actief maar het is wel erg warm. In het weekend zal het geleidelijk koeler worden.

Wat kun je het beste doen om klachten door de hitte te voorkomen?  

 • Drink voldoende
  Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst heeft. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Zorg dat jealtijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
 • Houd jezelf koel
  Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond om boodschappen te doen of te wandelen. Vermijd hierbij wel drukte en houd voldoende afstand (ten minste 1, 5 meter)

 • Houd je woning koel
  Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en ook tijdens COVID-19. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. Doe dit wel op een veilige manier en geef inbrekers geen kans.

 • Zorg voor elkaar.  
  Ook als we afstand houden in verband met de coronamaatregelen, kunnen we er voor elkaar zijn. Dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgers weg kunnen zijn. Let daarom in deze periode bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met boodschappen doen. Ga een keer extra langs, of bel ze op.
  Vraag hoe het gaat en wat je kunt doen.
   

Gezondheidsklachten?

Neem bij gezondheidsklachten contact op met je huisarts.

Meer weten over wat te doen bij hitte?

Voor uitgebreidere informatie kijk je op: https://ggdleefomgeving.nl/omgeving/hitte/hitte-en-gezondheid/ of neem contact op met afdeling Medische Milieukunde van GGD Kennemerland viatelefoonnummer 023 515 9500 of mmk@ggdkennemerland.nl

strand