Nieuws
Geplaatst op: 12-05-2020 om 14:40 uur
Laatst gewijzigd op: 18-05-2020 om 12:33 uur

Update informatie over testen op COVID-19

GGD Kennemerland heeft voor het testen op COVID-19 een speciale teststraat opgezet. Deze bevindt zich op het parkeerterrein naast de Kennemer Sporthal in Haarlem.

Wie komen in aanmerking voor een test?
Alle zorgmedewerkers die werken in zorginstellingen maar ook huisartsen, fysiotherapeuten, podotherapeuten, tandartsen, leerkrachten (speciaal) basisonderwijs en medewerkers kinderopvang (ook gastouders en TSO medewerkers) kunnen zich laten testen. Voor de volledige lijst en meer informatie: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen.  

Eerst aanmelden voor je naar de teststraat komt
De aanmelding verloopt via de (bedrijfs)arts of als je die niet hebt, via de arts of verpleegkundige van de GGD Infectieziektebestrijding. (tel 023-7891612) Je kunt dus niet spontaan bij de teststraat langsgaan om je te laten testen. Als de uitslag negatief is (dus als je niet besmet bent met het Coronavirus) kun je weer aan het werk. Dat zou fijn zijn, want alle zorgprofessionals zijn hard nodig voor de zorgcontinuïteit.  

Verdere uitbreiding na 1 juni
Na 1 juni breidt ook GGD Kennemerland de mogelijkheid om getest te worden verder uit. Je hoeft dan niet persé in de zorg te werken. Iedereen die klachten heeft van hoesten en/of neusverkouden en/of koorts kan dan getest worden. De teststraat is vanaf 1 juni ook op zaterdag geopend. Verdere informatie over hoe je je na 1 juni kunt aanmelden volgt nog.

Hoe gaat de test in zijn werk?
Je moet met de auto naar de teststraat komen. Dit is om te voorkomen dat je onderweg iemand besmet. Je blijft in je auto terwijl een verpleegkundige of arts de test afneemt. (Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel). Meestal is binnen 24 uur de uitslag bekend.  

Bij een negatieve uitslag (géén COVID-19) krijg je binnen 24 uur per e-mail bericht. Bij een positieve uitslag (dus besmet met coronavirus) krijg je telefonisch bericht via de verpleegkundige of arts van de afdeling infectieziektebestrijding. In dit gesprek worden isolatie maatregelen en contactonderzoek besproken, wordt informatie gegeven over COVID-19 en kun je eventuele zorgen bespreken en vragen stellen.  

Wil je weten hoe het testen op COVID-19 in zijn werk gaat? Kijk dan hier naar het filmpje wat onlangs door GGD/GHOR Nederland is gemaakt.

De teststraat is opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld.