Nieuws
Geplaatst op: 30-09-2020 om 18:26 uur
Laatst gewijzigd op: 24-11-2020 om 13:39 uur

Testen op COVID-19

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus kan een afspraak maken om zich te laten testen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Klachten? Laat je testen

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat je dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Afspraak nodig voor de test

Je kunt je alleen laten testen als je hiervoor een afspraak maakt. Tijdens het maken van de afspraak vragen we om je BSN-nummer ter identificatie en stellen we je kort een aantal vragen over de aard van je klachten. Je krijgt gelijk te horen (of online te zien) wanneer je terecht kunt voor een bezoek aan de teststraat van GGD Kennemerland.

Testen zonder klachten vanaf 1 december

Vanaf 1 december 2020 wordt het in sommige gevallen mogelijk om je ook te laten testen als je geen klachten hebt. Ben je vanuit het bron- en contactonderzoek benaderd omdat je nauw contact had met een coronapatiënt? Of krijg je een melding in de CoronaMelder-app omdat je in contact bent geweest met iemand die corona heeft? Dan kun je 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Is de test negatief? Dan hoef je niet meer in quarantaine te blijven. Lees meer over het nieuwe testbeleid

Coronatest volwassenen

Coronatest volwassenen

Heb je symptomen van het coronavirus en wil je je laten testen? Het maken van een afspraak kan op twee manieren.

Telefonisch
Bel met 0800-1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Online*

Maak online afspraak voor coronatest 

*Hiervoor heb je een DigiD nodig. 

Let op: Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Heb je bijvoorbeeld hoge koorts of ben je benauwd? Bel je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Coronatest als je auditief beperkt bent

Ben je slechthorend, doof of heb je een spraakbeperking? Dan kun je bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek.

 

Of maak online een afspraak. Log hiervoor in met je DigiD.

Corona thuistest als je niet naar de teststraat of testbus kan komen

Ben je om gezondheidsredenen niet in staat om fysiek naar een testlocatie te gaan, bijvoorbeeld omdat je rolstoel-gebonden bent? Dan kan een medewerker van de GGD ook bij je thuis de coronatest afnemen. Bespreek dit telefonisch met een medewerker ons klantcontactcenter. Bel met 023-7891631. Dit nummer is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 20:00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Aanmelden coronatest vanuit het buitenland

Bel je vanuit het buitenland? Dan werkt het 0800-nummer niet. Je kunt dan bellen naar +31850659063. Dit nummer werkt niet als je belt vanuit Nederland.

Afspraak gemaakt?

Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Blijf thuis totdat je de uitslag ontvangen hebt. Download de Informatiefolder Coronatest (PDF) voor alle richtlijnen.

Coronatest zorg- en onderwijspersoneel

Coronatest zorg- en onderwijspersoneel

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich tijdelijk met voorrang laten testen. Op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg staat een overzicht van professionals die hiervoor in aanmerking komen. Je kunt je aanvraag doen via 0800 8101. Testen vindt zoveel mogelijk in de ochtend plaats. De uitslag van de test kan je zelf opzoeken via https://coronatest.nl/.

Coronatest kinderen

Coronatest kinderen

GGD Kennemerland test ook kinderen in de teststraat. Bekijk hieronder welke maatregelen er gelden per leeftijdscategorie. 

Kinderen t/m groep 2 (0-6 jaar)

Kinderen t/m 6 jaar hoeven niet getest te worden als ze verkouden zijn, koorts hebben en/of benauwd zijn. Maar het mag wel. Heeft je kind klachten én nauw contact gehad met iemand met corona? Dan is het advies om ze wel te testen. Je maakt als ouder/verzorger een afspraak via GGD Kennemerland via 023 789 1631. Kinderen die getest worden blijven thuis tot de uitslag bekend is. Is je kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Kinderen in groep 3 t/m 8 (7-12 jaar)

Kinderen in de leeftijdscategorie 7 t/m 12 hoeven niet getest te worden als ze alleen verkoudheidsklachten hebben. Kinderen die verkouden zijn én koorts hebben en/of benauwd zijn, moeten thuisblijven. Het advies is om kinderen in dit geval wel te testen. Dat geldt ook voor kinderen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Je maakt als ouder/verzorgen een afspraak via GGD Kennemerland via 023 789 1631. Kinderen die getest worden blijven thuis tot de uitslag bekend is. Is je kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts. 

Kinderen op de middelbare school en/of kinderen van 13 t/m 17 jaar

Kinderen in de middelbare schoolleeftijd moeten thuisblijven en zich laten testen als zij verkouden zijn, koorts hebben en/of benauwd zijn. Je maakt als ouder/verzorgen een afspraak door te bellen met 0800-1202. Je kind moet wel zelf aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 om een afspraak te maken. Als je kind DigiD heeft, kun je ook online een afspraak maken voor een coronatest. Is je kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

 

Meer informatie

Naar de testlocatie

Testlocaties

Op het moment dat je een afspraak maakt voor een coronatest, word je door het landelijk centrum ingepland op de locatie die het snelst beschikbaarheid heeft. GGD Kennemerland heeft twee teststraten en een testbus. In Haarlem is de teststraat in de Waarderpolder, Conradweg 40. Haarlemmermeer heeft een teststraat in de Expo Haarlemmermeer, Stelling 1 in Vijfhuizen. De testbus staat elke week op een aantal locaties in de regio. 

Hoe gaat de test in zijn werk? 

Je kunt met ieder vervoermiddel en ook lopend naar de teststraat komen. Als je met de auto komt, blijf je in de auto zitten als de verpleegkundige of arts de test afneemt (met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel). 

Instructies doven en slechthorenden

Ben je doof of slechthorend? Dan kun je alvast een flyer met instructies downloaden.

doven, slechthorend, coronatest

doven, slechthorend, coronatest

Uitslag test

Uitslag test

Zowel bij een negatieve als positieve uitslag krijg je binnen 48 uur bericht over de uitslag, dit kun je als eerste bekijken op coronatest.nl via DigiD. Als er sprake is van een besmetting met COVID-19 bellen we je. In dit gesprek worden de maatregelen met je besproken, krijg je meer informatie over het virus en kun je eventuele zorgen aangeven en vragen stellen. Als je geen COVID-19 hebt ontvang je een e-mail voor het bekijken van de uitslag op coronatest.nl of word je gebeld door een medewerker van het landelijk callcenter.

Download de infographic: Testen coronavirus.
Hulp bij de thuisquarantaine

Als je vanwege het coronavirus in (thuis)quarantaine gaat, moet je 10 dagen binnen blijven en mag je geen bezoek ontvangen. We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar voor als je dat in deze periode nodig hebt.

De Rijksoverheid heeft een quarantainegids opgesteld, die hierover uitleg geeft. De gemeenten hebben hierin een ondersteunende rol. De quarantainegids geeft weer voor welke hulp je bij je gemeente terecht kan.

Download de quarantainegids

Non-COVID-verklaring

Non-COVID-verklaring

Een non-COVID-19-verklaring is een bewijs dat je op een bepaalde datum negatief getest bent op het coronavirus (dus geen covid-19 hebt). Sommige landen eisen zo’n verklaring. Op de website van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land bekijken. De teststraten leveren geen non-COVID-verklaringen. Wanneer je een non-COVID-verklaring nodig hebt kun je terecht bij een travel clinic. Neem contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij als je vragen hebt.

Meldplicht commerciƫle testlocaties

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten 

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel. Download het meldformulier.

Waarom melden?

Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk? De GGD weet dan hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de noodzakelijke maatregelen en het bron- en contactonderzoek starten. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden aan de hand van deze informatie. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Kwaliteitseisen

Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Welke dat zijn, hebben het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. Wel goed om te weten: de GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Hoe melden?

Het melden van een positieve test op SARS-CoV-2 / COVID-19 kan eenvoudig en snel. 

• [Download dit meldformulier]
• Verzend het digitaal ingevulde formulier via beveiligde mail (vanwege de AVG-wet) naar izb@vrk.nl of via zorgmail naar izb.ggdkennemerland@zorgmail.nl
• Stuur het naar de regionale GGD van de woonplaats van de geteste persoon.

Vragen?

Heb je vragen over het melden? Bel ons dan gerust op 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Veel dank voor je medewerking!

Meer informatie over testen op COVID-19

Meer informatie

Op Rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen vind je alle informatie terug over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Veel informatie vind je ook op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

De teststraten zijn opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld.

Geplaatst op: 30-09-2020 om 19:26 uur
Laatst gewijzigd op: 25-11-2020 om 18:06 uur

 Download het stroomschema Testen op het coronavirus van 18 augustus 2020. 

testen corona