Nieuws
Geplaatst op: 27-05-2020 om 16:37 uur
Laatst gewijzigd op: 02-07-2020 om 09:53 uur

Bel 0800-1202 voor testafspraak COVID-19

Vanaf nu kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, via 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen. Het nummer is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Eerst het landelijk nummer bellen voor je komt, zonder een afspraak kunnen we je niet helpen 
Je kunt je alleen laten testen nadat je een afspraak hebt gemaakt via 0800-1202. Je krijgt kort een aantal vragen over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN nummer gevraagd ter identificatie. Je krijgt gelijk te horen wanneer je terecht kunt voor een bezoek aan de teststraat van GGD Kennemerland. De locatie van de teststraat is op het parkeerterrein van de Kennemer Sporthal in Haarlem.

Alleen als je klachten hebt
0800-1202 is bedoeld voor iedereen met milde klachten die passen bij het coronavirus. Alleen als je klachten hebt nemen we een test af. Zonder klachten heeft de test geen zin.
Hoe maak je een afspraak

Hoe gaat de test in zijn werk?
Het heeft de voorkeur om met de auto naar de teststraat te komen. Je blijft in de auto terwijl men de test afneemt (met een wattenstaafje wordt een uitstrijk genomen van neus en keel).
Testen coronavirus.

Testen kinderen
Heeft je kind klachten passend bij het coronavirus en is het 7 jaar of ouder? Bel voor het maken van een testafspraak 0800-1202. Kinderen van 16 en 17 jaar kunnen zelf een afspraak maken via 0800-1202. Is je kind nog geen 7 jaar, dan verbindt het landelijk callcenter door naar GGD Kennemerland om te bespreken wat de beste optie en locatie is voor het testen van je kind. In principe kunnen kinderen vanaf 2 jaar bij de teststraat getest worden. Bekijk hier de poster met uitleg over het maken van een testafspraak, afhankelijk van de leeftijd van je kind. 

Moeten kleine kinderen ook getest worden als ze klachten hebben?
Jonge kinderen zijn vaak verkouden. Om te voorkomen dat deze kinderen onnodig thuis moeten blijven heeft het RIVM de handreiking bij neusverkouden kinderen aangepast. Kinderen tot en met 6 jaar mogen naar school, het kinderdagverblijf of andere vormen van kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts, benauwdheid of hoesten. Een coronatest is dan niet noodzakelijk, maar het mag wel. Dit geldt niet als zij een contact zijn van een COVID-19 patiënt. Dan is het belangrijk dat jonge kinderen met neusverkoudheid wel getest worden op COVID-19 en moeten zij ook bij een neusverkoudheid thuisblijven. Bij koorts en/of hoesten en/of benauwdheid moeten kinderen in alle leeftijdscategorieën thuisblijven. Een coronatest kan dan aangevraagd worden, het is overigens niet verplicht.

Uitslag testen
Zowel bij negatieve als positieve uitslag krijg je binnen 48 uur bericht over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona bellen we je. In dit gesprek worden isolatie maatregelen en bron- en contactonderzoek besproken. Je krijgt informatie over COVID-19 en je kunt eventuele zorgen bespreken en vragen stellen. Als je geen COVID-19 hebt word je gebeld door de medewerker van het landelijk callcenter. 

Uitslag test telefonisch of per email
U wordt door het landelijk callcenter teruggebeld over uw testuitslag. Ter ondersteuning vanwege soms grote drukte stuurt GGD Kennemerland u, zodra de uitslag bij ons bekend is een email op het door u ingevulde emailadres wanneer uw testuitslag negatief is. Heeft u 2 dagen na de test niets van ons of het landelijk callcenter gehoord of heeft u twijfels? Neem dan contact met ons op 023 789 1631.

Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest vind je alle informatie terug over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Als je geen testafspraak wilt maar andere vragen hebt over het coronavirus bel dan 0800 1351. Veel informatie vind je ook op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

De teststraat is opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld. 

Banner Bij klachten blijf thuis en laat je testen