Nieuws
Geplaatst op: 19-05-2020 om 10:46 uur
Laatst gewijzigd op: 19-05-2020 om 10:52 uur

Eikenprocessierups ontwaakt

Of de rupsjes ook dit jaar overlast veroorzaken, weten we nog niet. Maar gezien het toegenomen aantal nesten in de regio vorig jaar en de hoge temperaturen, is de kans groot.

In de tweede helft van mei moeten we alert zijn. Dan krijgen de eikenprocessierupsen hun nare brandharen. En als de weersomstandigheden meewerken voor de rups kunnen mens en dier hiervan behoorlijk last krijgen. Zeker nu door het coronavirus meer mensen dan ooit tevoren hun weg hebben gevonden naar de natuur of omdat ze thuis blijven en meer in hun tuin zitten.

Wat kun je doen als je de rupsen signaleert?
- Bedek hals, armen en benen goed  tijdens wandelen, fietsen of recreëren. En ga niet op de grond zitten.
- Draag een (zonne)bril om je ogen te beschermen tegen mogelijk contact met de brandharen.
- Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.
- Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups.
- Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien.

Zie je in de openbare ruimte ergens nesten van de eikenprocessierups dan kun je dat doorgeven aan jouw gemeente.

Hoe zit het in de eigen tuin?
In de eigen tuin kun je zelf een handje helpen de eikenprocessierups te bestrijden (voorkomen).

De volgende vogelsoorten eten alle stadia van de rups: koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek, vinken. De volgende vogelsoorten eten de jonge stadia van de rups: winterkoning, roodborstjes, boomkruiper en alle andere bovengenoemde vogels.   

Naast vogels zijn er ook insecten die eikenprocessierupsen eten zoals kevers, wantsen en mieren. Gaasvlieglarven en larven van de inheemse 2-stippelige lieveheersbeestjes en van de Aziatische lieveheersbeestjes eten ook eitjes en de allerjongste rupsen op.                                                                    

Verwaarloos je tuin een beetje, beweeg mee met de natuur, geef insecten de ruimte. Insecten trekken vogels (en vleermuizen) aan.

Bekijk de tips op https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wat-kan-jij-doen-voor-insecten OF

Nodig vogels uit in je tuin: hang vogelhuisjes op voor mezen, zet waterbakjes in de tuin en kijk voor advies https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren OF

Haal tegels uit de tuin en vervang deze voor groen. Vogels en insecten vinden dat fijn.

Meer informatie nodig? Kijk dan ook eens op https://processierups.nu/