Nieuws
Geplaatst op: 21-04-2020 om 10:09 uur
Laatst gewijzigd op: 21-04-2020 om 10:13 uur

Onderzoek naar gedrag bij bestrijding van het coronavirus

We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De boodschap ‘hou vol’ hoor je overal. De overheid roept ons op om ons te houden aan de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het onderzoek dat GGD Kennemerland, samen met andere GGD’en, uitvoert in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Wil je deelnemen? Vul deze vragenlijst in voor vrijdag 24 april!

Waarom doen wij dit onderzoek?
Als we weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen en wat de behoeften zijn, kan dit helpen bij de keuze voor bepaalde maatregelen. Het uitleggen van maatregelen en hoe de overheid dit doet speelt ook een belangrijke rol. We onderzoeken daarom ook of de communicatie goed en effectief is. Ook kijken we naar het effect van de maatregelen op gezondheid en welzijn van iedereen. Hoe beter we dit alles weten, hoe beter we in Nederland met elkaar het virus onder controle kunnen krijgen.  

Over welk gedrag gaat het onderzoek?
We wassen nu bijvoorbeeld regelmatig voor 20 seconden onze handen en houden altijd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Maar lukt dat ook in de praktijk? Wat doen maatregelen zoals zoveel mogelijk thuisblijven met hoe je je voelt? Dat willen we graag weten. In het onderzoek stellen we daarom vragen die met ons gedrag te maken hebben.   

Samenwerking RIVM, GGD’en en GGD GHOR Nederland
GGD Kennemerland voert het onderzoek in onze regio uit, in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland en de wetenschappelijke adviesraad van het RIVM. Het RIVM verwacht de eerste uitkomsten in mei.

Meer informatie over het gedragsonderzoek vind je hier.

corona panelonderzoek