Nieuws
Geplaatst op: 22-04-2020 om 16:54 uur
Laatst gewijzigd op: 07-05-2020 om 13:44 uur

GGD breidt COVID19 test uit

Zorgmedewerkers zoals fysiotherapeuten, podotherapeuten, tandartsen, maar ook leerkrachten (speciaal) basisonderwijs en medewerkers kinderopvang (ook gastouders en TSO medewerkers) komen in aanmerking voor de test.

Vanaf 6 mei gaat GGD Kennemerland nu ook de ‘test drive-in’ in Haarlem gebruiken voor het testen van leerkrachten uit het basis- en speciaal onderwijs, medewerkers in de kindersopvang (ook gastouders en TSO medewerkers) en personeel werkzaam in onder andere beroepsgroepen als fysiotherapeuten, podotherapeuten en tandartsen. Deze medewerkers kunnen niet spontaan bij de testlocatie aan de Kennemer Sporthal langsgaan, maar krijgen via de instelling waarvoor zij werken een uitnodiging om – bij luchtwegklachten en/of koorts – een test te doen. Zij kunnen in de auto blijven zitten terwijl zij getest worden op het coronavirus (COVID-19). Binnen 24 uur is het testresultaat bekend. De werkgevers en schoolbesturen worden hierover momenteel geïnformeerd door de GGD.

Uitslag binnen 24 uur
De test is bedoeld voor medewerkers die ten minste 24 uur lichte verkoudheids- en/of hoestklachten en/of koorts hebben en daarom niet werken. Mocht uit de test blijken dat deze medewerkers géén corona hebben, dan kunnen ze in overleg met de werkgever weer aan het werk gaan. Dat zou fijn zijn, want zij zijn hard nodig voor de zorgcontinuïteit. Via de werkgever en na overleg met huisarts, bedrijfs- of instellingsarts kunnen medewerkers vervolgens een test laten afnemen. ZZP'ers in deze branches kunnen, bij luchtwegklachten en/of koorts, een testverzoek doen bij de arts Infectieziektebestrijding van de GGD. De uitbreiding van de test komt voort uit het een versoepeling van coronamaatregelen door het kabinet op dinsdag 21 april.

De ‘test drive-in’ op het parkeerterrein van de Kennemer Sporthal is tijdens kantoortijden in gebruik. De medewerker (zorg, onderwijs of kinderopvang) komt in eigen auto naar de testlocatie, blijft tijdens de test in de auto en rijdt daarna het terrein weer af. 

Negatieve uitslagen (géén COVID-19) worden binnen 24 per mail aan de medewerker doorgegeven. Positieve uitslagen (dus mensen besmet met coronavirus) krijgen de uitslag telefonisch met de nodige informatie over isolatiemaatregelen. 

De test drive-in is opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld.