Nieuws
Geplaatst op: 22-01-2020 om 09:58 uur
Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 om 09:31 uur

Coronavirus

Wij plaatsen regelmatig actuele informatie over het coronavirus en de ziekte die dit veroorzaakt: Covid-19 (Corona Virus Disease 2019). Heb je vragen over het virus? Kijk dan op de RIVM website of bel 0800-1351

Aangescherpte maatregelen tegen verspreiding coronavirus 

Maandag 23 maart heeft het kabinet de maatregelen aangescherpt in de aanpak van het coronavirus.

Voor de meest actuele informatie over de maatregelen verwijzen wij naar de website van de rijksoverheid. Hier vind je ook informatie over de aangescherpte maatregelen

Welk nummer kan ik bellen met vragen over het coronavirus? 

0800-1351 landelijke informatienummer. Dit is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.

Kan ik GGD Kennemerland bellen?

Het callcenter van GGD Kennemerland kan algemene gezondheidsvragen beantwoorden. Specifieke medische vragen worden doorgezet naar de afdeling infectieziektenbestrijding (IZB).
  • 023 789 1612 op werkdagen van 09.00-17.00 uur.  
  • 023 789 1631 in het weekend van 12.00-17.00 uur

Veel gestelde vragen

Waar kan ik informatie vinden over het coronavirus?

In onderstaande lijst staan vragen en antwoorden die niet op de website van het RIVM en de Rijksoverheid staan. 

Vragen over hulp aan huis

Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp zoekt, kan vanaf 9 uur maandagochtend het nummer 070-4455888 bellen.

Hoeveel besmettingen zijn er in de regio Kennemerland?

Er zijn 9 gemeenten in het gebied van de GGD Kennemerland. In deze regio zijn mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Op de kaart op de website van het RIVM staat per gemeente het aantal personen dat positief op het nieuwe coronavirus (COVID-19) is getest.

Wat doet de GGD?

Als de huisarts, de arts van een ziekenhuis of andere zorginstelling een patiënt heeft bij wie het coronavirus door middel van een laboratoriumtest is aangetroffen, dan is de arts verplicht dit aan de GGD te melden. De GGD verricht een contactonderzoek en geeft de contacten informatie. Daarbij volgt de GGD de richtlijnen van het RIVM.

Worden evenementen in de regio afgelast wegens het coronavirus?

Evenementen / bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Regio Kennemerland volgt het landelijke beleid.

Worden er scholen in de regio gesloten wegens het coronavirus?

Ja. Lees meer over de aanvullende maatregelen onderwijs, horeca en sport genomen door de overheid.

Wat doet Schiphol?

Kijk op www.schiphol.nl voor de maatregelen die op de luchthaven worden getroffen.

Overleg

De ontwikkelingen rond het coronavirus gaan snel. Daarom heeft de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD Kennemerland dagelijks contact met het RIVM en partners als huisartsen, ziekenhuizen en bijvoorbeeld Schiphol. Ook informeert de GGD Kennemerland de burgemeester als dat nodig is.