Nieuws
Geplaatst op: 25-11-2019 om 10:52 uur
Laatst gewijzigd op: 25-11-2019 om 11:02 uur

Veiligheid belangrijkste bij prettig wonen

Dit blijkt uit resultaten van het GGD-panelonderzoek, die vandaag openbaar worden.

Veiligheid vindt men het belangrijkste aspect van prettig wonen (57%), gevolgd door groen, rust en stilte (49%), voorzieningen (47%) en goede bereikbaarheid (47%). Dit en meer blijkt uit onderzoek van GGD Kennemerland onder haar inwonerspanel. In juli 2019 vulden bijna 1.900 panelleden een online vragenlijst in over gezonde woonomgeving.

Enkele andere belangrijke resultaten

  • Meerderheid vindt woonomgeving gezond, maar het kan nog beter
    Twee derde (68%) vindt de eigen woonomgeving gezond. Suggesties van panelleden om de omgeving nog gezonder te maken, zijn onder andere het tegengaan van luchtvervuiling, aanpassingen in het (auto)verkeer en het groener maken van de omgeving.
  • Meedenken over plannen voor eigen woonomgeving, maar hoe doe je dit
    30% van de panelleden denkt of beslist mee over (gemeente)plannen op het gebied van gezondheid en veiligheid in de eigen woonomgeving, of is dit van plan. 35% wil dit ook, maar weet niet hoe. Men geeft onder andere aan dat er onduidelijkheden zijn rond het aanspreekpunt, dat er informatie ontbreekt en dat men het gevoel heeft dat er geen ruimte is voor inspraak.
  • Positief over buren en buurtactiviteiten
    Bijna drie kwart vindt contact met zijn/haar buren belangrijk en twee derde vindt dat hij/zij voldoende contact heeft met zijn/haar buren. Driekwart van de panelleden heeft in het afgelopen jaar buurtactiviteiten gedaan. Bijna de helft doet mee aan deze activiteiten om anderen te helpen (46%).  

Wilt u alle resultaten bekijken?
Ga dan naar de factsheet in de Gezondheidsatlas.   

Bent u al lid van het GGD Panel?
Wilt u ook lid worden van het digitaal inwonerspanel van de GGD? Aanmelden kan via www.ggdkennemerland.nl/panel.
Elke inwoner van regio Kennemerland van 18 jaar of ouder kan lid worden. U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar een uitnodiging om online een korte vragenlijst in te vullen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Deelname is altijd vrijblijvend.