Nieuws
Geplaatst op: 06-11-2019 om 12:01 uur
Laatst gewijzigd op: 24-02-2020 om 14:29 uur

Lood in kraanwater nog steeds te hoog

Het Nederlandse drinkwater is het gezondste wat je kunt drinken. Maar het is ook al lang bekend dat kraanwater te veel lood kan bevatten in oude huizen met loden leidingen en in woningen met nieuwe kranen of drinkwaterinstallaties.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lood schadelijker is dan voorheen gedacht. Al bij lage gehaltes zijn er schadelijke effecten op de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel, wat een risico kan geven op een lager IQ. De Gezondheidsraad en het RIVM hebben hierover vandaag nieuwe rapporten uitgebracht. 

De belangrijkste conclusie van beide rapporten is dat de bestaande adviezen grotendeels hetzelfde blijven: het goed doorspoelen van de leiding en de kraan bij nieuwe leidingen en het vervangen van oude loden drinkwaterleidingen. Heb je nog oude loden binnenleidingen? Gebruik dan flessenwater voor kinderen tm 7 jaar en zwangere vrouwen. Voor meer informatie en adviezen zie:

Q en A's lood in drinkwater