Nieuws
Geplaatst op: 25-09-2019 om 09:51 uur
Laatst gewijzigd op: 25-09-2019 om 09:59 uur

Meerderheid volwassenen wil gezonder eten

Bijna twee derde van de volwassenen in regio Kennemerland wil gezonder eten of drinken. Men wil vooral minderen met zoet zoals snoep en suiker. Dit en meer blijkt uit onderzoek van GGD Kennemerland onder haar inwonerspanel. In april vulden bijna 2.100 leden een online vragenlijst in over gezonde voeding.

Enkele andere belangrijke onderzoeksresultaten:

 

Veel richtlijnen uit Schijf van Vijf vaak opgevolgd

Panelleden vinden het vooral belangrijk dat hun voeding lekker, vers en gezond is. Veel van de zeven nagevraagde richtlijnen uit de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum worden vaak opgevolgd. Zo drinkt bijna 90% van de panelleden genoeg vocht, kiest ruim 80% vooral volkoren, eet bijna 80% dagelijks genoeg groente en kiest een even grote groep gezonde vetten. Slechts de helft van de panelleden eet niet meer dan 500 gram vlees per week. 22% volgt vaak alle nagevraagde richtlijnen op. Een groter deel (72%) vindt van zichzelf dat hij/zij gezond eet. Toch ziet ook deze groep ruimte voor verbetering: ruim de helft van hen wil gezonder eten/drinken.

 

Vooral behoefte aan hulp van partner om gezonder te eten

De helft van de panelleden die gezonder willen eten/drinken, vindt dat moeilijk. Om gezonder te eten zou het vooral helpen als gezonde voeding goedkoper zou zijn, en als er betere informatie is over wat gezond is. Daarnaast heeft een grote groep panelleden behoefte aan hulp van de partner (70%). Hulp van andere naasten of van professionals is minder gewild. Degenen die wel professionele hulp willen, krijgen dat vaak (nog) niet. Waarom ze die hulp niet krijgen, is niet onderzocht.

 

Alle resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in de factsheet in de Gezondheidsatlas van GGD Kennemerland.

 

Ben jij al lid van het GGD Panel?

Wil je ook lid worden van het digitaal inwonerspanel van GGD Kennemerland? Aanmelden kan via www.ggdkennemerland.nl/panel. Elke inwoner van regio Kennemerland van 18 jaar of ouder kan lid worden. Je ontvangt ongeveer 4 keer per jaar een uitnodiging om online een korte vragenlijst in te vullen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Deelname is altijd vrijblijvend.