Nieuws
Geplaatst op: 23-08-2019 om 12:24 uur
Laatst gewijzigd op: 29-08-2019 om 11:58 uur

Nationaal Hitteplan vanaf zaterdag 24 augustus

Het wordt warm de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo prettig. Zeker voor groepen kwetsbare mensen brengt hitte zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf zaterdag 24 augustus 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland.  

Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. 

Advies tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende; 
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op; 
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Meer weten?
Website RIVM

Update 29-08-2019: Vanaf donderdag 29 augustus 2019 is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Na woensdag is het minder warm geworden. Het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijven uiteraard alert op nieuwe periodes van aanhoudende warmte. www.rivm.nl/nieuws/nationaal-hitteplan-niet-meer-actief-0

Zonnige stranddag let op zonbescherming