Nieuws
Geplaatst op: 02-07-2019 om 11:59 uur
Laatst gewijzigd op: 02-07-2019 om 15:40 uur

Hoe gezond zijn kinderen van 0 tot 4 jaar in regio Kennemerland

86% van de 0 tot 4-jarigen in regio Kennemerland eet dagelijks fruit, 61% eet dagelijks groente en 80% drinkt dagelijks water. Toch eet een minderheid van de kinderen elke dag genoeg groente en worden er nog vaak zoete drankjes gedronken. Dit en meer blijkt uit een deelonderzoek van de Kindermonitor 2018. GGD Kennemerland onderzocht daarmee voor het eerst de gezondheid, leefstijl en welzijn van alle 0 tot 4-jarigen in de regio. De GGD werkte daarbij samen met JGZ Kennemerland. Ouders van ruim 4.400 kinderen tot 4 jaar deden mee met het onderzoek.  Kindermonitor 0-4 jaar

Enkele andere resultaten

  • Het overgrote deel (97%) ontbijt dagelijks. Het andere deel, naar schatting ongeveer 500 kinderen, ontbijt niet elke dag.
  • 73% speelt gemiddeld minstens een half uur per dag buiten. Toch ervaart ruim de helft van de ouders belemmeringen in de omgeving om buiten te spelen. Er zijn volgens hen vooral te weinig speelplekken, maar ook teveel verkeer en gevaarlijk water.
  • Ook beeldschermen zoals de tv en de tablet bieden concurrentie. 48% gebruikt gemiddeld meer dan een half uur per dag een beeldscherm, 5% doet dat zelfs gemiddeld meer dan 2 uur per dag.
  • 8% van de 2- en 3-jarigen heeft overgewicht op basis van door ouders ingevulde lengte en gewicht van het kind. Bijna 90% van de ouders vindt hun kind niet te zwaar, terwijl het kind dat wel is op basis van de door hen ingevulde lengte en gewicht.
  • Bij 8% van de kinderen hebben ouders moeite om rond te komen. Deze kinderen hebben vaker problemen op het gebied van gezondheid, leefstijl en welzijn. Ze hebben bijvoorbeeld vaker slaapproblemen, hebben vaker nog last van het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis en wonen vaker in een huis waar wordt gerookt. 

Alle resultaten voor de 0 tot 4-jarigen zijn te vinden in dit rapport via de Gezondheidsatlas van GGD Kennemerland. Daar staan ook de eerder verschenen rapporten van de Kindermonitor 2018, met daarin de resultaten van alle 0 tot 12-jarige kinderen die meededen met het onderzoek. 

Vragen over de gezondheid of opvoeding van je kind? De jeugdarts of -verpleegkundige denkt graag met je mee. Voor kinderen die in gemeente Haarlemmermeer wonen, kun je een afspraak maken met GGD Kennemerland Jeugdgezondheidszorg (023-7891777 of frontofficejgz@vrk.nl). Voor kinderen die elders in regio Kennemerland wonen, kun je contact opnemen met JGZ Kennemerland (088-9959595 of www.jgzkennemerland.nl/contact).