Nieuws
Geplaatst op: 03-07-2019 om 12:58 uur
Laatst gewijzigd op: 05-07-2019 om 12:48 uur

Eikenprocessierupsen rukken op ook in onze omgeving

De media zijn er vol van. Jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen of luchtwegen. Dat kunnen de gevolgen zijn van contact met de brandharen van de eikenprocessierups. Meestal verdwijnen de klachten spontaan binnen enkele dagen tot weken. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Tot ongeveer midden juli kun je last hebben van deze rups. Vanaf begin april zijn de rupsen uit de eitjes gekropen. Daarna vormen ze in groepjes nesten op stammen van eikenbomen. En vanaf midden mei krijgen de rupsen naast gewone witte haren de irritante brandharen.

In diverse gemeenten binnen de regio Kennemerland zijn de rupsen aangetroffen. Heb je de rupsen gezien, geef dan aan de desbetreffende gemeente de locaties door waar ze zitten. Bij rupsennesten in de openbare ruimten zorgt de gemeente voor vernietiging van de nesten. Op particulier terrein is de eigenaar hiervoor verantwoordelijk.

Meer weten?
Wil je meer weten over de eikenprocessierups en wat je kunt doen om ellende te voorkomen of zoveel mogelijk te verzachten, kijk dan ook op onze speciale pagina over de eikenprocessierups. Of kijk op Processierups.nu waar de experts op meer dan 100 veel gestelde vragen een antwoord geven.