Nieuws
Geplaatst op: 27-06-2019 om 13:20 uur
Laatst gewijzigd op: 03-07-2019 om 12:04 uur

Ultrafijn stof rondom Schiphol heeft effect op gezondheid

Mensen die in de buurt van Schiphol wonen, staan regelmatig bloot aan verhoogde concentraties ultrafijn stof. Dit kan een kortdurend effect hebben op de gezondheid. Op zulke dagen hebben kinderen met luchtwegaandoeningen meer last en gebruiken ze meer medicijnen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Bij kinderen en gezonde volwassenen zijn kortdurende verminderingen in de longfunctie gemeten. Bij gezonde volwassen zijn ook vermindering van de hartfunctie gemeten door de kortdurende hogere blootstelling. Gemiddeld genomen zijn deze veranderingen klein en hoeven ze niet tot gezondheidsklachten te leiden. Deze veranderingen kunnen groter zijn voor mensen die hiervoor gevoelig zijn, bijvoorbeeld omdat ze astma of hartaandoeningen hebben.

 

Verschillende studies

De conclusies zijn gebaseerd op drie studies: een studie onder basisschoolkinderen in woonkernen vlakbij Schiphol, een studie met 21 gezonde volwassenen direct naast Schiphol en een laboratoriumstudie met longcellen. Naar de effecten van langdurige blootstelling aan ultrafijn stof van vliegverkeer wordt nu onderzoek gedaan door het RIVM. De resultaten hiervan worden in 2021 verwacht.

 

Wat is ultrafijn stof?

Ultrafijn stof is de verzameling van deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 0,1 micrometer. Bronnen van ultrafijn stof zijn bijvoorbeeld de uitstoot van auto’s, schepen en luchtvaart, koken, openhaarden en de industrie. In het onderzoek van het RIVM is er onderzoek gedaan naar het effect van ultrafijnstof afkomstig van lucht- en wegverkeer en een combinatie hiervan.

 

Rol GGD Kennemerland

Bij het onderzoek naar ultrafijn stof is GGD Kennemerland betrokken. Dit past binnen de taak van het beschermen en bevorderen van de gezondheid van inwoners van Kennemerland.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het onderzoek? Kijk dan op de website van het RIVM. Daar is, naast het volledige rapport, ook een samenvatting beschikbaar en een vraag- en antwoordlijst. Voor vragen over ultrafijn stof en gezondheid kunt u contact opnemen met afdeling Medische Milieukunde van GGD Kennemerland op 023 515 9500 (maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.00 uur) of mail naar mmk@ggdkennemerland.nl.