Nieuws
Geplaatst op: 12-05-2019 om 18:53 uur
Laatst gewijzigd op: 12-05-2019 om 19:09 uur

Uitbraak Mazelen en vaccinatieadviezen voor reizigers

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast worden er momenteel ook uitbraken gemeld in Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Litouwen en de orthodox Joodse gemeenschap in Londen.

Mazelen in Europa
In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast worden er momenteel ook uitbraken gemeld in Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Litouwen en de orthodox Joodse gemeenschap in Londen.

Mazelen in de rest van de wereld
In de Verenigde Staten zijn er in verschillende staten uitbraken van mazelen die samenhangen met een dalende vaccinatiebereidheid onder specifieke bevolkingsgroepen. Een voorbeeld hiervan is de uitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Omdat mazelen vooral voorkomen onder de lokale bevolking is het risico op besmetting tijdens een vakantie in de Verenigde Staten gering. In New York is door de gezondheidsautoriteit een verplichte vaccinatie ingesteld voor inwoners van vier postcodegebieden in Brooklyn, New York. De verplichting geldt niet voor reizigers. Het is echter raadzaam u vaccinatiestatus voor BMR op orde te hebben.

Ook heeft de politieke chaos en het instorten van de gezondheidszorg in Venezuela geleid tot een sterke daling van de vaccinatiegraad en uitbraken van mazelen in Venezuela en de grensgebieden in Brazilië, Colombia en Guyana.

Vaccinatieadviezen voor reizigers
In gebieden met lokale uitbraken wordt geadviseerd om bij nauw contact met de lokale bevolking (familiebezoek, logeren bij mensen in huis) de vaccinatiestatus op peil te brengen. Dit geldt voor reizigers die vanaf 1965 zijn geboren en geen mazelen hebben doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt. Bij nauw contact met de lokale bevolking wordt in deze gebieden tevens vaccinatie aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen. Voor meer informatie: https://www.rivm.nl/mazelen

Bij gewone vakantiereizen en bij verblijf op een camping of in een hotel of resort, is in gebieden met lokale uitbraken (vervroegde) mazelenvaccinatie niet nodig.

Kijk voor vaccinatieadviezen per land ook nog op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: https://www.lcr.nl/Landen