Nieuws
Geplaatst op: 14-04-2019 om 14:42 uur
Laatst gewijzigd op: 15-04-2019 om 12:24 uur

Controleer weer op teken

15 april start de Week van de teek. Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Wie in het groen vertoeft, hetzij voor werk of recreatie, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet en daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken blijft daarom belangrijk. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek (15 - 21 april). Deze week wordt georganiseerd door Stigas in samenwerking met een aantal organisaties.
 
Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar kán je ziek maken
Eén van de meest voorkomende ziekte die je kan oplopen door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Met eenvoudige maatregelen kun je een besmetting voorkomen.

Hoe voorkom je tekenbeten?
Je verkleint de kans op een tekenbeet door zo min mogelijk (met kinderen) door hoog gras en struikgewas te lopen en hopen bladeren te vermijden. Bedek je lichaam zoveel mogelijk met kleding en zet kinderen een pet op. De lichaamsdelen die niet bedekt zijn, kun je het best insmeren met een insectenwerend middel met DEET erin.

Controleer na een verblijf in het groen je kleding en je lichaam altijd goed op teken. Teken nestelen zich graag op warme, vochtige plekjes op je huid, zoals in liezen, oksels en knieholtes. Vooral bij kinderen is het ook belangrijk om de haargrens en de plekken achter de oren na te kijken. Vraag kinderen ook om te letten op een tekenbeet. Als een teek bijt, voel je dat niet. Hooguit kan een teek op de huid wat kriebelen. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur en op een juiste manier te verwijderen.

Hoe controleer je goed op teken?
Het belangrijkste is dat je jezelf en eventueel je kinderen regelmatig controleert op teken en deze snel en op de juiste manier verwijdert. Hoe controleer je goed op teken? Download de poster
'Kans op tekenbeten? Blijf controleren!'
 
Neem contact op met je huisarts voor overleg als een teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten of als er uitslag of klachten ontstaan.

App Tekenbeet
Download de gratis app 'Tekenbeet' in de Google Play Store (Android) of de App store. Met deze app  zoek je eenvoudig op hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen. De app is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM).

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of check de Tekenradar voor de actuele tekenactiviteit .

Je kunt ook contact opnemen met GGD Kennemerland, afdeling Infectieziektebestrijding telefoon 023- 7891612