Nieuws
Geplaatst op: 26-11-2018 om 13:19 uur
Laatst gewijzigd op: 26-11-2018 om 13:27 uur

Kinderen in Kennemerland bewegen meer en eten en drinken gezonder

Vergeleken met 2014 zijn er in de regio Kennemerland meer kinderen die regelmatig bewegen en buiten spelen. Ook is het aantal kinderen dat dagelijks water drinkt en groente en fruit eet gestegen. Dit en meer blijkt uit de Kindermonitor, een onderzoek van GGD en JGZ Kennemerland. In het voorjaar van 2018 deden ouders van ruim 10.000 0 t/m 11-jarige kinderen mee aan het onderzoek. Gemeenten, scholen en andere organisaties kunnen de resultaten gebruiken voor de invulling van hun jeugd- en gezondheidsbeleid.

Enkele resultaten

  • Kinderen bewegen gemiddeld 12 uur per week, waarvan ze 7 uur buiten spelen. Toch geeft de helft van de ouders aan dat er in de omgeving belemmeringen zijn om buiten te spelen. Er is vooral behoefte aan meer speelplekken.
  • 80% van de kinderen drinkt dagelijks water, 74% eet dagelijks fruit en 53% eet dagelijks groente. Dat is meer dan in 2014. Toch is er nog wel winst te behalen. Zo drinkt 7% (bijna) nooit water en drinkt 80% een of meer keren per week zoete drankjes. Daarnaast eet minimaal de helft van de kinderen niet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid fruit en groente.
  • Kinderen die opgroeien met geldgebrek hebben vaker problemen op het gebied van gezondheid, leefstijl, omgeving en opvoeding. 8% van de kinderen heeft ouders die moeite hebben om rond te komen. 

Alle regionale resultaten, het regiorapport en achtergrondinformatie van het onderzoek zijn te vinden in de Gezondheidsatlas van GGD Kennemerland. In februari 2019 verschijnen daar ook de resultaten van de afzonderlijke gemeenten. 

Vragen over de gezondheid of opvoeding van je kind?
De jeugdarts of -verpleegkundige denkt graag met je mee. Maak een afspraak met GGD Kennemerland via 023-7891777 of mail naar frontofficejgz@vrk.nl. Voor kinderen jonger dan  4 jaar die buiten Haarlemmermeer wonen, kun je contact opnemen met JGZ Kennemerland via 088-9959595 of www.jgzkennemerland.nl/contact.

afbeelding kindermonitor