Nieuws
Geplaatst op: 02-11-2018 om 14:04 uur
Laatst gewijzigd op: 02-11-2018 om 14:11 uur

App als zelfmoordpreventie

Hoe kun je praten over zelfmoordgedachten? 113 Zelfmoordpreventie heeft hiervoor de VraagMaar app ontwikkeld. Deze wordt vrijdag 2 november gelanceerd in aanwezigheid van koningin Maxima.

Waarom?Vraag maar app
In Nederland sterven gemiddeld vijf mensen per dag aan zelfmoord. Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders krijgen in hun leven te maken met suïcidale gedachten. Daarom voert 113 sinds twee jaar campagne om het taboe rondom praten over zelfmoord te doorbreken. De campagne is een belangrijk onderdeel van een landelijk aanpak op het gebied van suïcidepreventie, samen met het regionale Suïcidepreventie Actienetwerk. Kennemerland is een van de regio’s waarin lokale partners actief samenwerken aan preventie.

Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfmoord te praten, maar het kán wel. In tegenstelling tot wat men soms denkt, breng je iemand niet op gedachten door hierover te praten. Je kunt het risico op suïcide juist verkleinen door er met de ander over in gesprek te gaan. Het kan helpen om de eenzaamheid en spanning weg te nemen en een oplossing te vinden. In de VraagMaar app vind je mee uitleg over zelfmoordgedachten, feiten en fabels, mogelijke signalen en oefeningen.

De VraagMaar app
De app is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt of iemand in zijn/haar omgeving misschien denkt aan zelfmoord. De app leert op een laagdrempelige manier hoe je een gesprek over suïcide kan voeren, zodat de ander een uitnodiging krijgt om te praten over zelfmoordgedachten.

De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple, bij Google Play en via 113.nl/VraagMaar.

Meer over 113 Zero Suicide in Kennemerland