Nieuws
Geplaatst op: 19-10-2018 om 15:20 uur
Laatst gewijzigd op: 19-10-2018 om 15:24 uur

Informatie over stofemissie bij Wijk aan Zee

Opnieuw zijn klachten binnengekomen over stof- uitstoot en (glinsterende) stofdeeltjes in de omgeving van Wijk aan Zee. In een eerder bericht op deze website meldden wij al vragen te hebben ontvangen over een ‘ongewoon voorval’  bij Harsco Metals B.V. in Velsen Noord. 

 

Deeltjesvormige luchtverontreiniging kan bestaan uit grof stof en fijn stof. Deeltjes die met het blote oog zichtbaar zijn worden beschouwd als grof stof. Grof stof wordt beperkt ingeademd  en komt niet diep in de luchtwegen terecht. Wel kan het veel hinder geven. Stofhinder is op dit moment het belangrijkste gezondheidseffect. Langdurige stofhinder willen we in ieder geval voorkomen.

 

Als er ook meer fijn stof in de lucht zit, kunnen gezondheidsklachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. Fijn stof kan namelijk in de luchtwegen terecht komen. Deze deeltjes zijn met het blote oog niet te zien. De metingen  van het provinciale luchtmeetnet laten zien dat er de laatste dagen niet of nauwelijks verhoogde concentraties fijn stof zijn gemeten.


Wat kun je zelf doen bij stofhinder?

 • Was stof van je handen met water en zeep. 

 • Stof op tuinmeubilair e.d. kan met warm water en zeep worden verwijderd.
  Heb je het binnengelopen dan zoveel als mogelijk nat schoonmaken. 

 • Voorkom inlopen van het stof in huis

   

  In de app ‘mijn luchtkwaliteit’ of op de website https://www.luchtmeetnet.nl  kun je dagelijks de luchtkwaliteitsindex vinden. De app geeft hierbij ook een -op de situatie afgestemd- advies.

   

  Bij vragen over de gezondheid kun je telefonisch contact opnemen via 023 515 9500 of mailen naar mmk@ggdkennemerland.nl 

  GGD Kennemerland blijft de klachten in ieder geval monitoren.

   

  Vragen over de oorzaak van de stofemissie? Kijk op de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Hier kun je ook klachten doorgeven.