Nieuws
Geplaatst op: 23-05-2018 om 16:07 uur
Laatst gewijzigd op: 10-07-2018 om 16:49 uur

Naar Mekka of Medina - Haal tijdig uw vaccinaties

GGD Kennemerland adviseert reizigers die voor de Hadj of Umrah naar Mekka gaan, zich te laten vaccineren tegen meningokokkenziekte, difterie, tetanus en polio (DTP) en eventueel hepatitis A.

Saoedi-Arabië stelt de vaccinatie tegen meningokokkenziekte verplicht bij het aanvragen van een visum. Uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het vaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië is gegeven.

Afspraak maken voor een vaccinatie en reisadvies

U kunt een afspraak maken voor een vaccinatie of reisadvies via telefoonnummer 023-789 1616, elke werkdag tussen 8.30-17.00 uur,  of online via www.ggdreisvaccinaties.nl.
U kunt terecht bij één van de volgende GGD locaties:

• Haarlem: Zijlweg 200

• Heemskerk:  Duitslandlaan 3

• Hoofddorp:  Spaarnepoort 5

Voor meer informatie over vaccinaties als u op reis gaat,  raadpleegt u onze website: https://www.ggdkennemerland.nl/gezond-op-reis

MERS-Coronavirus

Daarnaast is sinds september 2012 in Saoedi-Arabië een uitbraak gaande van het MERS-Coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome-Coronavirus). Infectie met dit virus kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Reizigers met gezondheidsproblemen of chronische ziekten wordt geadviseerd om met hun behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment wel verstandig is. Daarnaast adviseert Saoedi-Arabië zwangeren, kinderen jongeren dan 12 jaar en personen ouder dan 65 jaar de reis uit te stellen.

Maatregelen om de kans op bestemming met het MERS-virus te verkleinen:

• neem de algemene hygiëne maatregelen in acht, zoals het regelmatig wassen van de handen, met name na toiletbezoek en voor het koken.

• vermijd contact met zieke mensen.

• vermijd contact met dieren (met name dromedarissen).

• eet of drink geen rauw dierlijke producten (met name niet van dromedarissen).

• verhit eten goed, was fruit en groente met gekookt water of water uit flessen.

 

Klachten tijdens of na de reis

 

Wanneer u tijdens de reis ziek wordt, neem dan contact op een lokale arts en vermijd zoveel mogelijk het contact met anderen. Bij hoesten of niezen: bedek de mond en neus met een tissue en gooi deze vervolgens weg. Was hierna de handen. Indien geen tissue voorhanden, hoest dan in de mouw, maar niet in de handen.
 
Als u binnen 2 weken na terugkomst in Nederland klachten krijgt van hoesten, koorts of kortademigheid, of bij andere klachten als braken en diarree, neem dan contact op met de huisarts en vermeld de recente reis naar Saoedi-Arabië.

 

Voor meer informatie: zie de meest gestelde vragen van het RIVM over MERS-COV