Nieuws
Geplaatst op: 16-04-2018 om 10:09 uur
Laatst gewijzigd op: 16-04-2018 om 10:18 uur

Week van de Teek

Van 16 t/m 22 april is het de Week van de Teek. Nu het weer warmer is,  is het opletten geblazen. Teken komen op veel plekken in onze natuur  voor. In bossen, duinen,  weilanden, parken en tuinen. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar kán je ziek maken.

Eén van de meest voorkomende ziekte die je kan oplopen door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Met eenvoudige maatregelen kun je een besmetting voorkomen. Het belangrijkste is dat je jezelf en eventueel je kinderen regelmatig controleert op teken en deze snel en op de juiste manier verwijdert.

Hoe voorkom je tekenbeten

Je verkleint de kans op een tekenbeet door zo min mogelijk (met kinderen) door hoog gras en struikgewas te lopen en hopen bladeren te vermijden. Bedek je lichaam zoveel mogelijk met kleding en zet kinderen een pet op. De lichaamsdelen die niet bedekt zijn, kun je het best insmeren met een insectenwerend middel met DEET erin.

Controleer na een verblijf in het groen je kleding en je lichaam altijd goed op teken. Teken nestelen zich graag op warme, vochtige plekjes op je huid, zoals in liezen, oksels en knieholtes. Vooral bij kinderen is het ook belangrijk om de haargrens en de plekken achter de oren na te kijken. Vraag kinderen ook om te letten op een tekenbeet. Als een teek bijt, voel je dat niet. Hooguit kan een teek op de huid wat kriebelen. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur en op een juiste manier te verwijderen.

Neem contact op met je huisarts voor overleg als een teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten of als er uitslag of klachten ontstaan.

App Tekenbeet

Download de gratis app 'Tekenbeet' in de Google Play Store (Android) of de App store. Met deze app  zoek je eenvoudig op hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen. De app is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Teken of op de website van het RIVM. Je vindt hier onder andere een folder, informatiefilm en een leuke interactieve 'tekengame' van het RIVM. Actuele informatie over de tekenactiviteit is te vinden op tekenradar.nl.

Heb je vragen bel dan naar GGD Kennemerland telefoon 023 515 9500.