Nieuws
Geplaatst op: 11-01-2018 om 10:55 uur
Laatst gewijzigd op: 11-01-2018 om 11:04 uur

Eenzaamheid onder de loep

Op eenzaamheid rust nog steeds een taboe. Mensen zien zichzelf minder eenzaam dan ze daadwerkelijk zijn. Ook verbergen mensen dat ze eenzaam zijn, terwijl het wel hun leven beïnvloedt. Dit blijkt onderzoek van GGD Kennemerland onder haar inwonerspanel. 

Is eenzaamheid te verhelpen?

Ruim 1770 panelleden vulden in september 2017 een online vragenlijst in over eenzaamheid. Het panelonderzoek richtte zich op wat mensen voor elkaar willen en kunnen doen om eenzaamheid terug te dringen. De resultaten zijn te vinden in de Gezondheidsatlas van de GGD. Het onderzoek wijst onder meer uit dat eenzaamheid onder alle leeftijden voorkomt, ook bij jongeren. Veel mensen kennen iemand die eenzaam is en vaak doen ze al iets voor deze persoon. De vragenlijst vroeg ook naar tips om eenzaamheid te verminderen. Praat erover, zoek hulp en blijf actief waren de belangrijkste tips. Daarnaast werd door de invullers als tip gegeven dat je als je eenzaam bent ook anders naar je eigen gedrag en gedachten kunt kijken. Bijvoorbeeld denk positief en stel je open.    

Meer informatie

Wil je meer weten over eenzaamheid, wat het is, waar je hulp en advies kunt vinden en wat je voor een ander kunt doen? Kijk dan eens op de website van Coalitie Erbij.  

Wil je ook lid worden?

Ben jij al lid van het GGD Panel? De GGD hoort graag wat er bij inwoners leeft op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Daarvoor heeft de GGD een digitaal inwonerspanel. Aanmelden kan via www.ggdkennemerland.nl/panel. Elke inwoner van regio Kennemerland van 18 jaar of ouder kan lid worden. Je ontvangt ongeveer 4 keer per jaar een uitnodiging om online een korte vragenlijst in te vullen.  Deelname is altijd vrijblijvend.