Eikenprocessierups

Voor informatie over de eikenprocessierups en gezondheid, kun je bellen met het team medische milieukunde.
023 515 9500
Geplaatst op: 12-06-2018 om 14:24 uur
Laatst gewijzigd op: 23-07-2019 om 11:03 uur

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.Eikenprocessierups

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Wat is eraan te doen?

Heb je klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. Krijg je in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt iets in je oog, probeer dan meteen te spoelen. Ga bij oogklachten naar de huisarts en vertel dat je in een gebied bent geweest waar de eikenprocessierups voorkomt. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?

Tips voor een bezoek aan een (natuur) gebied waar de eikenprocessierups voorkomt:

 - Zorg tijdens wandelen, fietsen of recreëren voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

 - Draag een (zonne) bril om je ogen te beschermen tegen mogelijk contact met de brandharen.

- Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.

- Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups.

- Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, welke kunnen verwaaien.

 

Als je in je eigen tuin te maken hebt met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag daarover advies bij je gemeente.

Meer weten?

Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast neem contact op met je gemeente. Of kijk op Processierups.nu waar de experts op meer dan 100 veel gestelde vragen een antwoord geven.