Nieuws
Geplaatst op: 27-05-2020 om 16:37 uur
Laatst gewijzigd op: 21-09-2020 om 11:25 uur

Testafspraak COVID-19

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus kan een afspraak maken om zich te laten testen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. 

Klachten? Maak een afspraak voor een coronatest
Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat je dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Alleen als je klachten hebt nemen we een test af.

Afspraak maken zorg- en onderwijspersoneel
Zorg- en onderwijspersoneel kan zich tijdelijk met voorrang laten testen. Op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg staat een overzicht van professionals die hiervoor in aanmerking komen. Je kunt je aanvraag doen via 0800 8101. Testen vindt zoveel mogelijk in de ochtend plaats zodat zij ‘s avonds de testuitslag hebben. Deze uitslag kan men zelf opzoeken via https://coronatest.nl/

Afspraak maken coronatest
Je kunt op 2 manieren een afspraak maken: 

  • Bel voor een afspraak met 0800-1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test.
     
  • Maak online een afspraak Je logt voor het online maken van een afspraak in met uw DigiD.
    Maak online afspraak voor coronatest 

    Let op: Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Heb je bijvoorbeeld hoge koorts of ben je benauwd? Bel je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Afspraak nodig voor test
Je kunt je alleen laten testen nadat je een afspraak hebt gemaakt. Je krijgt kort een aantal vragen over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN nummer gevraagd ter identificatie. Je krijgt gelijk te horen wanneer je terecht kunt voor een bezoek aan de teststraat van GGD Kennemerland.

De locatie van de teststraat is op het parkeerterrein van de Kennemer Sporthal in Haarlem. Vanaf dinsdag 8 september is er ook een teststraat in de Haarlemmermeer in de Expo Haarlemmermeer, Stelling 1 in Vijfhuizen. Daarnaast is er een testbus die op een aantal plaatsen in de week op een locatie in de regio staat. Het inplannen van de afspraken wordt gedaan door het landelijk centrum en de afspraak wordt ingedeeld op de locatie die beschikbaarheid heeft binnen 24 uur.

Teststraat levert geen Non-COVID-verklaring voor reizen
Een non-COVID-19-verklaring is een bewijs dat je op een bepaalde datum negatief getest bent op het coronavirus (dus geen covid-19 hebt). Sommige landen eisen zo’n verklaring. Op de website van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land bekijken. Wanneer je een non-COVID-verklaring nodig hebt kun je terecht bij een travel clinic. Neem contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij als je vragen hebt.

Hoe gaat de test in zijn werk? 
Je kunt met ieder vervoermiddel en ook lopend naar de teststraat komen. Als je met de auto komt, blijf je in de auto zitten als de verpleegkundige of arts de test afneemt (met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel). Testen coronavirus.

Testen kinderen
Heeft je kind klachten passend bij het coronavirus en is het 13 jaar of ouder? Bel voor het maken van een testafspraak 0800-1202. Kinderen van 16 en 17 jaar kunnen zelf een afspraak maken via 0800-1202. Is je kind nog geen 7 jaar, dan verbindt het landelijk callcenter door naar GGD Kennemerland om te bespreken wat de beste optie en locatie is voor het testen van je kind.

Moeten kleine kinderen ook getest worden als ze klachten hebben?
Jonge kinderen zijn vaak verkouden. Om te voorkomen dat deze kinderen onnodig thuis moeten blijven heeft het RIVM de handreiking bij neusverkouden kinderen aangepast. Kinderen tot en met 12 jaar mogen naar school, het kinderdagverblijf of andere vormen van kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts, benauwdheid of hoesten. Een coronatest is dan niet noodzakelijk. Dit geldt niet als zij een contact zijn van een COVID-19 patiënt. Dan is het belangrijk dat kinderen met neusverkoudheid wel getest worden op COVID-19 en moeten zij ook bij een neusverkoudheid thuisblijven. Bij koorts en/of hoesten en/of benauwdheid moeten kinderen in alle leeftijdscategorieën thuisblijven. Een coronatest kan dan aangevraagd worden, het is overigens niet verplicht.

Uitslag testen
Zowel bij negatieve als positieve uitslag krijg je binnen 48 uur bericht over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona bellen we je. In dit gesprek worden isolatie maatregelen en bron- en contactonderzoek besproken. Je krijgt informatie over COVID-19 en je kunt eventuele zorgen bespreken en vragen stellen. Als je geen COVID-19 hebt word je gebeld door de medewerker van het landelijk callcenter. 

Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest vind je alle informatie terug over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Als je geen testafspraak wilt maar andere vragen hebt over het coronavirus bel dan 0800 1351. Veel informatie vind je ook op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

De teststraat is opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld. 

Banner Bij klachten blijf thuis en laat je testen