Geplaatst op: 30-01-2018 om 14:05 uur
Laatst gewijzigd op: 10-06-2021 om 09:36 uur

Vaccinatie tegen tuberculose

De vaccinatie tegen tuberculose heet BCG-vaccinatie.

De BCG-vaccinatie biedt geen 100% bescherming tegen het ontwikkelen van tuberculose. Het biedt wel bescherming tegen de meest ernstige vormen en complicaties van tuberculose op jonge leeftijd.

Zuigelingen en kinderen

De afdeling tuberculosebestrijding wordt geïnformeerd door de Basisregistratie Personen wanneer één of beide ouders geboren zijn in een land waar veel tuberculose voorkomt. Het is raadzaam je kind te laten vaccineren als je kind in de toekomst dit land gaat bezoeken of regelmatig contact heeft met mensen die dit land bezocht hebben. De BCG-vaccinatie is gratis.

Let op: indien het moment waarop je de eerste keer bent opgeroepen u niet uitkomt, vragen we je om telefonisch een nieuwe afspraak te maken. Zonder afmelding van de afspraak zijn wij genoodzaakt € 13,00 administratiekosten in rekening te brengen.

Wanneer je kind al op vakantie is geweest naar een land waar tuberculose meer voorkomt, krijgt het eerst een tuberculinehuidtest (mantouxtest) om te controleren of hij of zij niet geïnfecteerd is met tbc.  Is je kind korter dan twee maanden terug van de reis? Neem dan contact op met de afdeling tuberculosebestrijding.

Folder BCG-vaccinatie en tuberculose

Folder BCG-vaccinatie nazorg