Hygienisch Woningtoezicht

Wanneer een woning zo vol staat met spullen, of zo vervuild is, dat er overlast ontstaat voor de omgeving. Of als de situatie in de woning tot gevaarlijke situaties leidt, worden de inspecteurs Hygiƫnisch Woning Toezicht (HWT) van de GGD ingezet.
023 515 9998
Geplaatst op: 27-09-2024 om 10:25 uur
Laatst gewijzigd op: 27-09-2024 om 10:59 uur
Wil je melding maken van een vervuilde woning? Dat kan via dit formulier.
Dit doen wij met een melding

Als er meldingen binnenkomen van vervuilde woningen, gaan de inspecteurs van Hygiënisch Woning Toezicht (HWT) langs.

De eerste stap is om de bewoner te overtuigen om zelf, of met hulp van derden, de woning, tuin of een overvolle woning schoon te maken. Als dat niet lukt, kunnen de inspecteurs maatregelen nemen en de bewoner verplichten om op te ruimen. De inspecteurs werken namens de gemeentes en zorgen dat de regels worden nageleefd.

Vervuilde woningen ontstaan vaak door psychische, sociale of lichamelijke problemen van de bewoners. Dit kan zorgen voor stankoverlast, ongedierte en/of een brandgevaar als er veel spullen in huis staan (hoarding). Dit is gevaarlijk voor de gezondheid van mensen in de omgeving.

De inspecteurs van HWT coördineren de aanpak van de vervuiling. Soms schakelen ze andere bedrijven in om te helpen. De kosten voor het opruimen zijn voor de bewoner die de woning vervuild heeft.

Als de bewoner nog geen hulp heeft, maar dat dit wel nodig is, kan HWT de zorgcoördinatoren van Vangnet en Advies inschakelen om de bewoner te helpen.

Na het schoonmaken van de woning volgt er nog een hercontrole door de inspecteurs van HWT. Als de inspecteurs constateren dat de situatie weer onder controle is, stopt de inzet van HWT.