Geplaatst op: 21-10-2021 om 16:39 uur
Laatst gewijzigd op: 26-10-2021 om 13:49 uur

Inzet GHOR en GGD bij opvang evacués uit Afghanistan

Door de plotselinge ontwikkelingen in Afghanistan in augustus moesten er snel grote aantallen personen uit Afghanistan worden geëvacueerd. Vanuit het Rijk werd besloten dat de vluchten met evacués op Schiphol zouden landen.

Daarom moesten GHOR en GGD Kennemerland samen met verschillende partners alle zeilen bijzetten om de opvang van deze personen te organiseren. Vanwege corona bracht dit diverse uitdagingen met zich mee.

Op woensdag 18 augustus landde de eerste evacuatievlucht. Direct na aankomst werden de evacués getest door de GGD in een speciaal ingerichte teststraat. Een deel van de evacués reisde verder naar een centrale opvanglocatie elders in Nederland, een ander deel was op doorreis en een deel werd in de regio Kennemerland opgevangen. Vanwege de quarantaineverplichting voor reizigers uit Afghanistan moesten alle evacués in quarantaine verblijven en na vijf dagen opnieuw getest worden door de GGD. Tijdens de opvang kregen de evacués psychosociale hulp aangeboden.

De GHOR heeft tijdens de inzet steeds een verbindende rol gespeeld door partijen aan elkaar te koppelen: zowel binnen als buiten de GGD. Er is veel afstemming geweest met Bevolkingszorg en de gemeente Haarlemmermeer. Door de bijzondere situatie moest er op basis van zeer beperkte informatie gewerkt worden. Daarnaast was dit een situatie die niet eerder op deze schaal en met coronamoeilijkheden in Kennemerland heeft gespeeld. Desondanks kunnen de GHOR en GGD terugkijken op een goed resultaat. Er was bij de verschillende organisaties grote bereidheid om elkaar te helpen, ook ’s nachts en in de weekenden.