Geplaatst op: 14-01-2022 om 11:44 uur
Laatst gewijzigd op: 20-01-2022 om 16:25 uur

Weeze-week groot succes!

GHOR sluit aan bij oefenweek Brandweer

Eind oktober namen Coby Hendrikse en Eva Straatman en drie Officieren van Dienst-Geneeskundig (OvD-G) deel aan de periodieke oefenweek van de Brandweer in Duitsland. Het begon als een pilot; meekijken bij en deelnemen aan realistische oefeningen van Brandweer Kennemerland in het Duitse Weeze. Het bleek een succes! Coby en Eva van het team Opleiden, Trainen en Oefenen delen hier kort hun ervaringen.

Oefenen in Weeze? Wat houdt dat in?Motorkapoverleg

‘Het oefencentrum Weeze is gevestigd op het terrein van een voormalige Britse legerbasis, net over de grens bij Nijmegen. In Weeze is onder meer een oefendorp, waar de brandweer al jaren periodiek realistische oefeningen organiseert. Dit jaar sloot GHOR Kennemerland daarbij aan’, vertelt Coby, Vanuit de brandweer deden meer dan 60 mensen mee, overwegend OvD-B (Officier van Dienst-Brandweer), bevelvoerders en enkele manschappen. Naast de Brandweer deed ook de politie aan de oefening mee. Eva: Coby was er het eerste deel van de week; ik het tweede deel. Het waren behoorlijk intensieve dagen. We deden aan alles mee; observeerden en speelden ook een rol in de oefenstaf’.

Wat waren het voor oefeningen?

Eva: ‘De oefenscenario’s zijn door de brandweer voorbereid. Samen met Coby hebben we de oefendoelen voor de geneeskundige hulpverlening toegevoegd. Per dag werden er door de OvD-G’s twee scenario’s beoefend. De oefeningen waren op het niveau van Motorkapoverleg. Tijdens de oefening konden de OvD-G’s fysiek overleggen met de andere OvD’s van Brandweer en Politie en eerste ambulance. Alle andere benodigde partijen werden door de oefenstaf gesimuleerd, denk aan Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg, Geneeskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen of Meldkamer’.

Wat heeft de Weeze-week opgeleverd?

Allereerst een hele leerzame en gezellige week met collega’s van brandweer Kennemerland. Het heeft absoluut meerwaarde om te oefenen met collega’s die je straks op straat kunt tegenkomen. Kennen en gekend worden, zorgt voor een goede basis bij de multidisciplinaire samenwerking. Daarnaast is het een goede gelegenheid om meerdaags, met andere veiligheidspartners te trainen. Op een grote oefenlocatie als Weeze kun je heel veel scenario’s beoefenen, zoals het simuleren van een groot trein-, snelweg- of vliegtuigincident, zegt Eva Straatman.

Nabije toekomst

‘In oktober 2022 gaan wij weer mee naar Weeze met 2 x 2 OvD-G’s en extra oefenstaf vanuit GHOR Opleiden, Trainen en Oefenen. Zo kunnen we nog meer rendement voor onze OvD-G’s uit de oefeningen halen’, besluit Coby Hendrikse.