Geplaatst op: 06-12-2019 om 09:36 uur
Laatst gewijzigd op: 06-12-2019 om 13:45 uur

Geslaagde calamiteitenoefening Schiphol-spoortunnel

In de nacht van 5 op 6 oktober heeft de GHOR meegedaan aan een grootschalige calamiteitenoefening in de Schiphol-spoortunnel.

 Schiphol oefeningGHOR Kennemerland heeft samen met de andere hulpverleningsdiensten, waaronder de Brandweer, Koninklijke Marechaussee, ProRail en NS deze oefening voorbereid. Voor het scenario zijn ook slachtofferbeelden (realistische verwondingen/ziektebeelden) voor de lotusslachtoffers voorbereid. Daarbij is intensief samengewerkt met instructeurs van de Regionale Ambulance Voorziening Kennemerland.

Centraal in deze nachtelijke oefening stond coördinatie, communicatie en samenwerken. De Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G) coördineerde vanuit het Commando Plaats Incident (CoPI) de totale geneeskundige hulpverlening.  De OvD-G bepaalde in overleg met de Medic van Airport Medical Services Schiphol (AMS) de inzet van de ambulances. 

Ook Noord-Holland Noord en het Nederlandse Rode Kruis oefenden mee
Met behulp van de ca. 30 lotusslachtoffers werd er door de ambulances van AMS, Kennemerland en Noord-Holland Noord zeer realistisch geoefend. De lichtgewonde slachtoffers werden vanuit de treintunnel opgevangen door de leden van het noodhulpteam van het Nederlandse Rode Kruis. Zowel de deelnemers van de geneeskundige kolom als de multi-partners hebben de oefening als realistisch en waardevol ervaren.

Schiphol oefening
Foto's: Jeffrey Koper.