Geplaatst op: 18-12-2017 om 21:28 uur
Laatst gewijzigd op: 18-12-2017 om 21:30 uur

GGD en Brandweer informeren ouderen over veilig wonen

Thuis ben je veilig en kan je niets gebeuren. Althans dat denken we. Uit onderzoek blijkt dat er in huis heel wat ongelukken plaatsvinden. Vooral zelfstandig wonende ouderen lopen verhoogd risico op vallen in huis en op brand. Daarom gaven GGD en brandweer Kennemerland eind vorige maand voorlichting over brand- en valpreventie in een  seniorencomplex  in Heemstede.  

Inzicht en tips

Met relatief eenvoudige ingrepen in huis kunnen veel val- en brandincidenten voorkomen worden. Dat is de boodschap van de voorlichters van de GGD en de brandweer. De voorlichters gaven ouderen inzicht in de oorzaken van vallen en brand met praktische tips en advies over hulpmiddelen om die risico’s direct aan te pakken.

Gecombineerde voorlichting positief

De belangstelling voor de voorlichtingsbijeenkomst was groot. Ongeveer 60 ouderen waren aanwezig. De ouderen konden reageren op de inleidingen en vragen stellen aan brandweer en GGD. De meeste deelnemers vonden deze gecombineerde voorlichting positief en nuttig. Duidelijk werd dat soms eenvoudige maatregelen al werken zoals het zelf vrijhouden van de eigen woning van obstakels om niet te vallen en waardoor je sneller kunt vluchten bij brand. De komende tijd gaat de projectgroep Risicocommunicatie deze pilot evalueren en verder ontwikkelen.

Voorlichting bij senioren