Geplaatst op: 02-04-2019 om 13:15 uur
Laatst gewijzigd op: 02-04-2019 om 14:11 uur

Koolmonoxide in flats in Beverwijk

Op zondagmiddag 3 maart werden de hulpdiensten gealarmeerd nadat er een melding was binnen gekomen over een vreemde lucht in een van de flats aan de Moezelstraat in Beverwijk. Daarop Inzet brandweer Moezelstraat Beverwijkverrichtte de brandweer Kennemerland metingen.

Tijdens deze metingen werd een verhoogd CO-gehalte gemeten. CO is een reukloos gas. In dat opzicht was de uitkomst van een verhoogd CO-gehalte op zichzelf niet verwacht. In de woningen was de CO-concentratie hoog, dusdanig hoog dat tot ontruiming werd besloten. Het ging hier om in totaal 8 woningen in de Moezel- en 8 in de nabijgelegen Sauerstraat. Twee bewoners met hoofdpijn en duizeligheidsklachten werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

‘Door een combinatie van harde wind en een te korte afvoerpijp, werd het geurloze, gevaarlijke gas koolmonoxide terug de woningen in geblazen’. De bewoners gingen vooral naar familie of bekenden, één persoon is op het politiebureau kortdurend opgevangen. Omdat het meerdere woningen en enkele tientallen bewoners betrof, werd door de hulpdiensten GRIP1 afgekondigd.

Vanuit de GHOR-crisisorganisatie nam de OvD-G (Officier van Dienst Geneeskundig) deel aan het CoPI (Commando plaats incident). De OvD-G werkte nauw samen met de  Gezondheidskundig adviseur Gevaarlijke stoffen (GAGS). De GAGS heeft adviezen gegeven over de criteria om personen met CO-blootstelling naar het ziekenhuis te sturen en aangegeven welke gevoelige groepen extra aandacht nodig hebben bij een CO-blootstelling. Voor lichte klachten gaf de GAGS aan dat deze in de buitenlucht snel zouden moeten verbeteren. Verder heeft de GAGS geadviseerd bij welke waarden een woning ontruimd en geventileerd diende te worden en wanneer bewoners naar huis konden terugkeren.

De eigenaar van de flats aan de Moezelstraat en Sauerstraat, een regionale woningcorporatie, gaf enkele dagen later op een bewonersavond aan de afvoerproblemen te verhelpen en voor eind april nieuwe cv-ketels in de flats te plaatsen.

Inzet hulpdiensten Moezelstraat Beverwijk

Foto's: George Bakker.