Geplaatst op: 28-06-2021 om 13:45 uur
Laatst gewijzigd op: 02-07-2021 om 10:05 uur

over Het gele vaccinatieboekje

 Goed om te weten

 
 

Wat is het gele boekje?gele boekje

Het gele boekje is de bijnaam van het Internationaal Bewijs van Inenting (of Profylaxe) en bestaat al sinds 1983. Internationaal staat het gele boekje bekend als carte jaune, yellow card, gelbe Impfpass. Dit is een officieel vaccinatiebewijs van de World Health Organization (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is de reden dat RIVM het gele boekje heeft aangemerkt als document om je vaccinatie vrijwillig in te registreren.

Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen.
 

Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs

 

Bijschrijven in het gele boekje is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen.

Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) biedt per 1 juli 2021 een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. 

Lees alles over het officiële coronabewijs: ggdkennemerland.nl/reizencorona


Registratie gele vaccinatieboekje

Veel gestelde vragen

  • Ik heb mijn eerste en tweede coronavaccinatie al gehad. Kan ik mijn vaccinatie nog laten registreren in het gele boekje?

Ja, als je bij de GGD of elders geprikt bent, kun je met terugwerkende kracht een stempel voor je coronavaccinatie(s) laten zetten in je gele boekje. 

Neem het gele boekje (voorzien van naam en geboortedatum) mee en vergeet daarbij niet je vaccinatiebewijzen die je kreeg tijdens je coronavaccinatie(s).

De stempelplaatsen t/m 4 juli vind je in het nieuwsbericht: Vanaf maandag eerdere coronavaccinaties in gele boekje
De stempelplaatsen vanaf 5 juli vind je in het nieuwsbericht: Stempels gele boekje vanaf 5 juli op vaccinatielocaties

  • Ik heb alleen mijn eerste prik gehad en heb binnenkort mijn tweede coronavaccinatie bij de GGD. Kan ik mijn vaccinatie nog laten registreren in het gele boekje?
Ja, neem het gele boekje (voorzien van naam en geboortedatum) mee naar de vaccinatielocatie wanneer je je tweede prik krijgt en vergeet daarbij niet je vaccinatiebewijs dat je hebt gekregen tijdens je eerste vaccinatie. We kunnen dan zowel je tweede als eerste vaccinatie direct registreren in het gele boekje.
Zie ook het nieuwsbericht: COVID-vaccinatie in gele boekje binnenkort met terugwerkende kracht mogelijk
  • Ik moet mijn coronavaccinatie nog krijgen. Hoe kan ik mijn vaccinatie laten registreren in het gele boekje?
Neem je gele boekje (voorzien van naam en geboortedatum) mee naar de vaccinatielocatie van de GGD, op het moment dat je je coronavaccinatie krijgt. En doe dit ook bij je tweede prik. Dan kan de vaccinatie steeds worden bijgeschreven in je gele boekje.
  • Is registratie in het gele boekje verplicht?
Nee, bijschrijven is niet verplicht en ook niet noodzakelijk. Het gele boekje is geen officieel coronavaccinatiebewijs. Het ministerie biedt per 1 juli een digitaal, fraudebestendig vaccinatiebewijs voor alle Nederlanders (het Digitaal Corona Certificaat). Zie ook: ggdkennemerland.nl/reizencorona
  • Verkoopt GGD Kennemerland gele vaccinatieboekjes?
Nee, bij GGD Kennemerland kun je geen gele boekjes krijgen. Je kunt wel een boekje kopen bij Sdu of de ANWB.
  • Kan ik een stempel laten zetten voor iemand anders, bijvoorbeeld voor mijn echtgenoot?
Nee, dat kan niet. Je kunt alleen voor jezelf een stempel laten zetten in het gele boekje. Je echtgenoot moet dit dus zelf laten doen.
  • Hoe kan ik een registratie in het gele boekje krijgen als ik in het ziekenhuis of door de huisarts gevaccineerd ben?

Als je niet door de GGD gevaccineerd bent, kun je wel een stempel van het vaccin van ons krijgen in je gele boekje. Wij zetten dan niet een stempel van de GGD zoals mensen dat krijgen wanneer ze door de GGD gevaccineerd zijn.

  • Kan ik mijn coronavaccinatie ook laten stempelen in een ander boekje dan het gele boekje?
Nee, dat is niet mogelijk. GGD Kennemerland stempelt alleen in gele boekjes.
  • Krijg ik alleen een stempel of ook een sticker met het batchnummer?
Bij GGD Kennemerland zetten wij stempels in het gele boekje. Je krijgt geen sticker met het batchnummer.
  • Kost het stempelen in het gele boekje geld?
Nee, het laten zetten van een stempel in het gele boekje is gratis.