Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:01 uur
Laatst gewijzigd op: 21-09-2021 om 14:52 uur

Corona | Scholen en kinderopvang

De scholen gaan binnenkort, of zijn inmiddels weer open. Het landelijk advies is dat scholieren, studenten en onderwijspersoneel zich laten testen op het coronavirus voor de start van het nieuwe schooljaar. Dit testadvies geldt ook voor mensen die (volledig) gevaccineerd zijn. 

Vrije inloop vaccineren

Kinderen en jongeren/jongvolwassenen vanaf 12 jaar kunnen op inloop, dus zonder afspraak, bij GGD Kennemerland gevaccineerd worden tegen COVID-19.

 • Kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar hebben de toestemming nodig van een ouder of verzorger.
 • Jongeren en jongvolwassenen vanaf 16 jaar mogen zelf de keuze maken of ze zich willen laten vaccineren.
 • De inloop kan alleen als je nog geen vaccinatie-afspraak hebt gemaakt en als het je 1e prik is. 
 • Doe een mondkapje op en neem een identiteitsbewijs mee naar de vaccinatielocatie.

Meer info over onze vaccinatielocaties en de tijden van de inloop vind je op ggdkennemerland.nl/coronavaccin

 

(Zelf)Testen gedurende het school-/studiejaar

Preventief zelftesten als je nog niet immuun bent

  • Medewerkers binnen de kinderopvang, het (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet (speciaal) onderwijs die nog niet immuun zijn (immuun = volledig gevaccineerd of korter dan 6 maanden geleden een COVID-19 infectie doorgemaakt) kunnen zichzelf via een zelftest 2 keer per week testen, zonder dat daar direct aanleiding toe is.

   Dit geldt ook voor leerlingen in het voortgezet onderwijs (er worden geen zelftesten aangeboden aan leerlingen in het basisonderwijs). Medewerkers en leerlingen nemen deze preventieve test zelf thuis af.
  • Heeft je kind een positieve zelftest? Laat je kind dan hertesten bij de GGD. Dit geldt uiteraard ook voor docenten en oudere leerlingen. Een herstest vraag je aan via: 0800-1202 of Coronatest.nl. 
  • Laat je je kind liever niet hertesten? Meldt dan altijd de positieve zelftest bij de GGD. Dit kan bij het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland. Het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland is te bereiken via 023 789 1631 van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 20.00. Zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00. 

  Testen met voorrang

   
   

  Zelftesten aanvragen voor het MBO, HBO en WO


  Let op: zelftesten zijn alleen bedoeld voor mensen zonder klachten. Heb je klachten? Dan maak je een afspraak om je zo snel mogelijk te laten testen door de GGD. Zie ook: ggdkennemerland.nl/coronatest
   

  Als je kind een positieve zelftest heeft


  • Je kind meldt zich bij de schoolleiding en gaat direct naar huis.
  • Thuis gaat je kind in isolatie en vermijdt contacten met anderen.
  • Plan ter bevestiging een test in bij de GGD via: 0800-1202 of www.coronatest.nl
  • In afwachting van de uitslag van de GGD test gaan alle huisgenoten in quarantaine (tenzij zij volledig gevaccineerd zijn of korter dan 6 maanden geleden COVID-19 hebben doorgemaakt.)
  • Neem contact op met het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland om de positieve zelftest te melden. We kunnen je dan snel verder informeren en het bron-en contactonderzoek starten.
    Het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland is te bereiken via 023 789 1631 van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur. 

  BCO'ers op scholen

  Bekijk in de video hoe onze BCO'ers voorlichting geven op scholen: Youtube.com/ggdkennemerland

  Handige apps

   
   CoronaCheck-app Met de app bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief op corona getest bent of dat je recent al een corona-infectie gehad hebt. Je kunt de CoronaCheck-app gebruiken voor toegang tot bepaalde locaties en om internationaal te reizen. 
  CoronaMelder app CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. 
  COVID Radar-app De COVID-Radar-app verzamelt gegevens over klachten, om te onderzoeken hoeveel mensen het coronavirus hebben (gehad) en waar zij in Nederland verblijven.

  Met deze gegevens wordt geprobeerd om te voorspellen wie een groot risico loopt en wie minder en wat de te verwachten zorgvraag zal zijn: hoeveel coronapatiënten verwachten we waar en wanneer? Je bijdrage aan dit onderzoek is erg belangrijk om tot populatiegerichte advisering te komen en de behoefte aan zorg te kunnen voorspellen.
  Download de laatste Nieuwsbrief

  Vorig schooljaar

  Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:50 uur
  Laatst gewijzigd op: 19-08-2021 om 16:13 uur

  kinderOpvang en Primair onderwijs

  Om basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en kinderdagverblijven zo veilig mogelijk open te houden, zijn er richtlijnen van de overheid. 

  Kinderen op de kinderopvang en basisschool

  Kinderen t/m 12 jaar mogen wel naar school of de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen kunnen getest worden. Laat je kind in ieder geval testen en houd het thuis als:

  • Je kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid.
  • Je kind ernstig ziek is, overleg met je huisarts of je kind getest moet worden.
  • Je kind in de privésituatie nauw contact heeft gehad met iemand met corona.
  • Je kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona.
  • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

  Heeft je kind zware klachten en laat je het kind niet testen? Houd je kind dan thuis. Je kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang.

  Wat is een nauw contact

  Wat zijn nauwe contacten op school?

  Nauwe contacten zijn mensen met wie de positief geteste persoon (tijdens de besmettelijke periode) op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter contact heeft gehad. Nauwe contacten op school zijn bijvoorbeeld:

  • Kinderen die met de positief geteste persoon in hetzelfde groepje zaten.
  • Kinderen die nauw hebben samengewerkt met de positief geteste persoon.
  • Kinderen die tijdens de pauzes intensief contact hebben gehad met de positief geteste leerling of medewerker.
  • Luizenouders, leesouders, logopedisten en andere externe helpers op school die nauw contact hebben gehad met de positief geteste leerling of medewerker.
  • Medewerkers in de koffiekamer of tijdens een vergadering die nauw contact hebben gehad met een positief geteste medewerker.

  Belangrijk om te weten: een bron- en contactonderzoek is maatwerk. Bovenstaande punten zijn slechts voorbeelden, de situatie kan per school verschillen.

  Wat is een besmettelijke periode
  Iemand is besmettelijk vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten.
  quarantaineadvies en testbeleid nauwe contacten 

  Verandering quarantainebeleid kinderen < 4 jaar

  Per 15 oktober hoeven kinderen die jonger zijn dan 4 jaar, niet meer in quarantaine bij één of meerdere besmettingen in de groep. Deze kinderen spelen een erg kleine rol in de transmissie van het coronavirus.

  Quarantaineadvies op de basisschool 

  Sinds 20 september 2021 wordt er onderscheid gemaakt tussen nauwe contacten op school of in de privésetting in relatie tot het quarantaineadvies. Voorheen kregen alle leerlingen bij één besmetting in de klas een quarantaineadvies. Dit beleid is gewijzigd. Klassen krijgen bij 1 of 2 besmettingen geen quarantaineadvies meer. Bij 3 of meer besmettingen, of bij kwetsbare leerlingen geeft de GGD advies op maat. De klas kan dan een quarantaineadvies krijgen, in overleg met de school, het GGD-scholenteam en de corona-arts.

  Contacten binnen of buiten school

  Mocht je kind contact hebben met klasgenoten buiten de schooltijden om, dan wordt dit contact als een contact in de privésfeer gezien. Er wordt dan gekeken of je kind in dit geval een nauw contact is. Niet-immune nauwe contacten in de privésfeer, krijgen een quarantaine- en testadvies. Mocht je kind positief testen op COVID-19, meld dan bij het bron- en contactonderzoek of er contact is geweest tussen je kind en een klasgenoot buiten school om. Als je kind alleen op school of op het kinderdagverblijf contact heeft gehad met iemand die positief getest is op COVID-19, dan hoeft uw kind niet in quarantaine.

  Immuniteit bij basisschoolkinderen

  Een basisschoolkind is immuun als het:

  • Binnen de afgelopen 6 maanden (180 dagen) corona heeft gehad.
  • 14 dagen of langer geleden een 2e coronavaccinatie heeft gehad.
  • 14 dagen of langer geleden 1 coronavaccinatie heeft gehad en daarvoor een coronavirus-infectie gehad.

  Advies voor docenten/begeleiders

  Ben je docent of begeleider? Houd je gezondheid dan goed in de gaten gedurende 10 dagen. Laat je direct testen als je klachten krijgt. Bel 0800-1202 of maak een afspraak via coronatest.nl. Gebruik bij klachten nooit een zelftest. Totdat de testuitslag bekend is, blijf je thuis en heb je geen contact met mensen buiten je huishouden.

  Ben je als docent of begeleider nog niet immuun? Dan is het advies om je te laten testen 5 dagen na het laatste contact met de persoon die corona heeft. Je mag aan het werk terwijl je op de testuitslag wacht, zolang je geen klachten hebt. Je maakt je testafspraak bij de GGD via 0800-2035.

  Je bent als docent/begeleider immuun als je:

  • 14 dagen of langer geleden een 2e prik gehad hebt met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna, of
  • 14 dagen of langer geleden 1 prik gehad hebt met een van deze vaccins en daarvoor heb je corona gehad, of
  • 28 dagen of langer geleden 1 prik hebt gehad met het vaccin van Janssen, of
  • Binnen de afgelopen 6 maanden (180 dagen) corona hebt gehad.

  Overige contacten

  Overige contacten

  Overige contacten hoeven niet in quarantaine en mogen naar de school en kinderopvang komen. Ontstaan er klachten? Maak dan direct een afspraak voor een coronatest.

  Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:53 uur
  Laatst gewijzigd op: 24-08-2021 om 15:04 uur

  Voortgezet onderwijs

  Afstandsregel: jongeren van 12 jaar en ouder (op het voortgezet onderwijs) houden op school 1,5 meter afstand ten opzichte van volwassenen, maar niet tot elkaar en niet in het klaslokaal. 
  Als een leerling besmet is

  De positief geteste leerling gaat thuis in isolatie. Niet-immune medewerkers en klasgenoten die in nauw contact met de leerling zijn geweest (>15 minuten op <1,5 meter) gaan uit voorzorg 10 dagen in quarantaine. De quarantaineperiode kan worden bekort door op dag 5 een test af te laten nemen. Als deze negatief is kan de medewerker/leerling uit quarantaine. De overige medewerkers en klasgenoten kunnen gewoon naar school, tenzij ze klachten krijgen die passen bij COVID-19.

  Dit doet GGD Kennemerland

  Wij nemen contact op met (de ouders van) de leerling en bespreken:

  • Hoe lang het positief geteste kind in isolatie gaat.
  • Quarantaine-adviezen voor de privé-situatie.
  • Of het kind in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeren de ouders de directie van de school.

  Als je als school nog vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school. 

  Dit wordt van de school verwacht

  Is de leerling in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de ouders van de leerlingen uit de klas(sen) van de positief geteste leerling. Ook de collega’s waarmee goed afstand is gehouden, en dus onder de overige contacten vallen, worden door de school op de hoogte gebracht. De school kan hiervoor de brieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld:

  Niet-immune medewerkers en leerlingen die in nauw contact met de positief geteste leerling zijn geweest (>15 minuten op <1,5 meter) gaan in thuisquarantaine. Deze duurt 10 dagen, geteld vanaf het laatste contact met de positief geteste leerling, maar kan bekort worden door een coronatest op dag 5. Nauwe contacten worden door de GGD geïnformeerd.

  Als een medewerker besmet is

  De positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. Niet immune medewerkers en leerlingen die in nauw contact met de positief geteste medewerker zijn geweest (>15 minuten op <1,5 meter) gaan uit voorzorg 10 dagen in quarantaine. De quarantaineperiode kan worden bekort door op dag 5 een test af te laten nemen. Als deze negatief is kan de medewerker/leerling uit quarantaine. De overige leerlingen en medewerkers mogen gewoon naar school, tenzij ze klachten krijgen die passen bij COVID-19.

  Dit doet GGD Kennemerland

  Wij nemen contact op met de medewerker en bespreken:

  • Hoe lang de medewerker in isolatie gaat.
  • Quarantaine-adviezen voor de privé-situatie.
  • De nauwe contacten. Op basis van de informatie van de GGD informeert de medewerker zelf zijn nauwe contacten. Dit gebeurt met de brief voor nauwe contacten.
  • Of de medewerker in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeert de medewerker zelf de directie van de school.

  Als je als school nog vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school.

  Dit wordt van de school verwacht

  Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de ouders van de leerlingen uit de klas(sen) van de positief geteste medewerker. Ook de collega’s waarmee goed afstand is gehouden, en dus onder de overige contacten vallen, worden door de school op de hoogte gebracht. De school kan hiervoor de brieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld:

  Niet immune medewerkers en leerlingen die nauw contact zijn (>15 minuten op <1,5 meter) gaan in thuisquarantaine. Deze duurt 10 dagen, geteld vanaf het laatste contact met de positief geteste collega. Nauwe contacten worden door de positief geteste medewerker geïnformeerd.

  Geplaatst op: 02-11-2020 om 13:10 uur
  Laatst gewijzigd op: 24-08-2021 om 11:51 uur

  MBO, HBO, WO

  Vanaf 30 augustus 2021 hoeven studenten en docenten op het MBO, HBO en WO geen 1,5 meter meer te behouden van elkaar, maar zij moeten wel een mondkapje dragen buiten de les- en collegezalen en er geldt een maximale groepsgrootte. 

  Als een student besmet is

  De niet-immune positief geteste student gaat thuis in isolatie. Medestudenten en medewerkers die in nauw contact met de student zijn geweest (>15 minuten op <1,5 meter) gaan uit voorzorg 10 dagen in quarantaine. De quarantaine kan bekort worden door op dag 5 een coronatest te doen. Overige studenten en medewerkers mogen gewoon naar school, tenzij ze klachten krijgen die passen bij COVID-19.

  Dit doet GGD Kennemerland

  Wij nemen contact op met de student en bespreken:

  • Hoe lang de positief geteste student in isolatie gaat.
  • Quarantaine-adviezen voor de privé-situatie.
  • De nauwe contacten. Op basis van de informatie van de GGD informeert de student zelf zijn nauwe contacten. Dit gebeurt met de brief voor nauwe contacten.
  • Of de student in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeert de student zelf de directie van de school. 

  Als je als school nog vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school.

  Dit wordt van de school verwacht

  Is de student in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de studenten uit de klas(sen) van de positief geteste student en de medewerkers die geen nauw contact met de student hebben gehad. Hiervoor kun je de geschikte brief voor je situatie (in verschillende talen) gebruiken.

  Als een medewerker besmet is

  De niet-immune positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. Medewerkers en studenten die in nauw contact met deze medewerker zijn geweest (>15 minuten op <1,5 meter) gaan uit voorzorg 10 dagen in quarantaine. De quarantaine kan bekort worden door een coronatest op dag 5 van de quarantaine. De overige studenten en medewerkers mogen gewoon naar school, tenzij ze klachten krijgen die passen bij COVID-19.

  Dit doet GGD Kennemerland

  Wij nemen contact op met de medewerker en bespreken:

  • Hoe lang de medewerker in isolatie gaat.
  • Quarantaine-adviezen voor de privé-situatie.
  • De nauwe contacten. Op basis van de informatie van de GGD informeert de medewerker zelf zijn nauwe contacten. Dit gebeurt met de brief voor nauwe contacten.
  • Of de medewerker in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeert de medewerker zelf de directie van de school.

  Als je als school nog vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school.

  Dit wordt van de school verwacht

  Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de studenten uit de klas(sen) van de positief geteste medewerker. Hiervoor kun je de geschikte brief voor je situatie (in verschillende talen) gebruiken. Ook de collega’s waarmee goed afstand is gehouden vallen onder de overige contacten en ontvangen deze brief.

  Geplaatst op: 02-11-2020 om 13:55 uur
  Laatst gewijzigd op: 24-08-2021 om 11:51 uur

  Ondersteuning vanuit GGD Kennemerland

  Ventilatie op scholen

  Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Het verkleint ook de kans op de verspreiding van ziekteverwekkers. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de rol van ventilatiesystemen bij de verspreiding van corona. Volgens het RIVM is het vooralsnog niet nodig om af te wijken van de huidige eisen voor ventilatie.

  Lees meer over ventilatie op onze GGD leefomgeving site. 

  De website lesopafstand.nl biedt actuele informatie over de richtlijnen voor ventilatie in verband met corona. Deze website is een initiatief van onder andere het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-Raad en de MBO-Raad.

  Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Milieu en Gezondheid via telefoonnummer 023 515 9500.

  Voorlichting op scholen

  Voorlichting op scholen: voor jongeren door jongeren

  Geneeskundestudenten die werken op onze afdeling bron- en contactonderzoek geven voorlichting op scholen aan leerlingen van het voortgezet onderwijs (4& 5 HAVO, 6 VWO), MBO en HBO. Vanuit hun eigen ervaringen in combinatie met hun deskundigheid en medische kennis, leveren zij een waardevolle bijdrage aan (nog) meer begrip en kennis rondom coronaproof gedrag.

  Meer weten? Stuur een e-mail naar communicatie@vrk.nl

  Contactinformatie

  Jeugdartsen en -verpleegkundigen

  Als je als school vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school.

  callcenter infectieziektebestrijding: