Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:01 uur
Laatst gewijzigd op: 15-09-2022 om 10:32 uur

Scholen en kinderopvang

Coronavaccinatie voor kinderen/jongeren

Kinderen en jongeren vanaf 12 jaar kunnen bij GGD Kennemerland gevaccineerd worden tegen COVID-19. Doe een mondkapje op en neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de vaccinatielocatie. Meer info over het vaccineren, onze vaccinatielocaties en de tijden van de inloop vind je op ggdkennemerland.nl/coronavaccin

 

Als je kind een positieve zelftest heeft


 • Je kind meldt zich bij de schoolleiding en gaat direct naar huis.
 • Thuis gaat je kind in isolatie en vermijdt contacten met anderen.

Meer info: Regels gezinnen met kinderen na positieve corona (zelf)test | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

 

Info over zelftesten bij kinderen

  Corona zelftest afnemen bij kind | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

BCO'ers op scholen

Bekijk in de video hoe onze BCO'ers voorlichting hebben gegeven op scholen: Youtube.com/ggdkennemerland

Handige apps

 
 CoronaCheck-app Met de app bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief op corona getest bent of dat je recent al een corona-infectie gehad hebt. Je kunt de CoronaCheck-app gebruiken voor toegang tot bepaalde locaties en om internationaal te reizen. 
CoronaMelder* app

*! Deze app is tijdelijk stopgezet.
CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. 
COVID Radar-app De COVID-Radar-app verzamelt gegevens over klachten, om te onderzoeken hoeveel mensen het coronavirus hebben (gehad) en waar zij in Nederland verblijven.

Met deze gegevens wordt geprobeerd om te voorspellen wie een groot risico loopt en wie minder en wat de te verwachten zorgvraag zal zijn: hoeveel coronapatiënten verwachten we waar en wanneer? Je bijdrage aan dit onderzoek is erg belangrijk om tot populatiegerichte advisering te komen en de behoefte aan zorg te kunnen voorspellen.
Download de laatste Nieuwsbrief

Vorig schooljaar

Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:50 uur
Laatst gewijzigd op: 17-03-2022 om 12:37 uur

kinderOpvang en Primair onderwijs

Kinderen op de kinderopvang en basisschool

Kinderen t/m 12 jaar mogen wel naar school of de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen kunnen getest worden. Doe een zelftest bij je kind en houd het thuis als:

 • Je kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid.
 • Je kind ernstig ziek is, overleg met je huisarts of je kind getest moet worden.
 • Je kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona.
 • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

Houd de gezondheid van je kind in de gaten als:

 • Je kind in de privésituatie nauw contact heeft gehad met iemand met corona. Je kind kan wel naar de opvang/school. 

Heeft je kind zware klachten en doe je geen zelftest? Houd je kind dan thuis. Je kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang.

Wat is een nauw contact

Wat zijn nauwe contacten op school?

Nauwe contacten zijn mensen met wie de positief geteste persoon (tijdens de besmettelijke periode) op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter contact heeft gehad. Nauwe contacten op school zijn bijvoorbeeld:

 • Kinderen die met de positief geteste persoon in hetzelfde groepje zaten.
 • Kinderen die nauw hebben samengewerkt met de positief geteste persoon.
 • Kinderen die tijdens de pauzes intensief contact hebben gehad met de positief geteste leerling of medewerker.
 • Luizenouders, leesouders, logopedisten en andere externe helpers op school die nauw contact hebben gehad met de positief geteste leerling of medewerker.
 • Medewerkers in de koffiekamer of tijdens een vergadering die nauw contact hebben gehad met een positief geteste medewerker.

Belangrijk om te weten: bovenstaande punten zijn slechts voorbeelden, de situatie kan per school verschillen.

quarantaineadvies en testbeleid nauwe contacten 

Is een klasgenoot of medewerker in de klas besmet? Doe dan een zelftest en test op dag 5 nogmaals om te controleren of je niet besmet bent geraakt. 

Medewerkers binnen een risicogroep

Ben je medewerker en val je volgens het RIVM binnen een risicogroep? Dan hoef je niet naar school te komen. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, of een chronische long- of luchtwegaandoening. Of als de vaccinatie niet aanslaat.

Lees ook: Risicogroepen en corona (rivm.nl)

Ben je medewerker en valt je huisgenoot binnen een risicogroep? Neem dan contact op met de school. Je zoekt dan samen naar een oplossing.

Geplaatst op: 02-11-2020 om 13:55 uur
Laatst gewijzigd op: 24-08-2021 om 11:51 uur

Ondersteuning vanuit GGD Kennemerland

Ventilatie op scholen

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Het verkleint ook de kans op de verspreiding van ziekteverwekkers. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de rol van ventilatiesystemen bij de verspreiding van corona. Volgens het RIVM is het vooralsnog niet nodig om af te wijken van de huidige eisen voor ventilatie.

Lees meer over ventilatie op onze GGD leefomgeving site. 

De website lesopafstand.nl biedt actuele informatie over de richtlijnen voor ventilatie in verband met corona. Deze website is een initiatief van onder andere het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-Raad en de MBO-Raad.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Milieu en Gezondheid via telefoonnummer 023 515 9500.

Contactinformatie

Jeugdartsen en -verpleegkundigen

Als je als school vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school.

Callcenter infectieziektebestrijding

Heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan met ons klantcontactcentrum: 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.